5.tra

TRIBINA – POVJERENJE

U 2021. Zaklada MDM nastavlja vrijedan psihosocijalno-duhovni projekt koji je u petoj godini svoga ostvarivanja. U projektu „Prevencija stresa“ dotaknute su mnoge teme koje osvjetljavaju mogućnost pojave stresa, potrebu prevencije i nadilaženje posljedica stresnih situacija.

U utorak 30. ožujka održana je prva tribina u ovoj godini pod naslovom „Povjerenje“. Izvoditeljica projekta s. Ankica Klepić  vidi nepovjerenje kao istaknuti problem današnjeg društva stoga je vraćanje i stvaranje ozračja povjerenja dio njegove obnove.

U dvorani Tribina Grada Zagreba ostvareni su uvjeti za pridržavanje potrebnih epidemioloških mjera te će se tribine održavati svakog zadnjeg utorka u mjesecu.

Nakon kratke meditacije koja sudionike uvodi u samu temu, s. Ankica je na zanimljiv način osvijetlila  povjerenje u njegovoj pojavnosti darivanja i očekivanja u međuljudskim odnosima te posljedice nedostatka ili gubljenja povjerenja. Izdvajam nekoliko iznesenih misli u predavanju:

Povjerenje je temeljna sigurnost koju čovjek dobiva od trenutka začeća sve do treće godine života. Ako u odgoju između majke i djeteta  postoji osjetljivost, duboka osjećajnost, protok emocija, tada će dijete moći vjerovati drugima.

Bazično povjerenje uključuje povjerenje u sebe, u bližnje i u život. Održati obećanje je jedan od načina stjecanja i održavanja povjerenja. Iz samo-povjerenja rađa se povjerenje. Ako vjerujem sebi mogu vjerovati i drugima. Temelj vjere u sebe je – biti voljen, biti podržan i da se može povjeriti. Povjerenje može biti prisutno među ljudima koji se dobro poznaju i koji se vole. Osnove povjerenja su: kredibilitet, pouzdanje  i autentičnost.

Povjerenje u druge pa čak i u same sebe podrazumijeva predviđanje ponašanja u budućnosti. Povjerenje je rizik ali o njemu ovisi zajedništvo među ljudima. Ukazati nekom povjerenje znači otvoriti srce puno nade i očekivanja iako ga izlaže opasnosti da bude povrijeđeno. Iskazivanje povjerenja uključuje činjenicu da smo ranjivi. S osobom  od povjerenja lakše se nosimo s izazovima.  Jedino  iskustvom učimo koliko kojoj osobi možemo dati svoje povjerenje i vjerovati joj.

„Snaga ne dolazi iz fizičkih mogućnosti nego iz nesalomljive volje“ (M. Gandhi) Stoga se prepreke mogu gledati i prihvaćati kao znakovi za duhovni rast. Povjerenje djeluje na naše zdravlje jer nepovjerenje stvara osjećaj nemira, napetosti i stalnog opreza i ugroženosti. Svako nepovjerenje troši čovjekovu emocionalnu energiju, smanjuje snage i čini organizam sve slabijim. Nepovjerenje je duhovna bolest koju liječi Bog u koga je također važno razvijati povjerenje. Povjerenje u Njega je presudno za nutarnji mir pa i u svim životnim brodolomima na uzburkanom moru života.

Radionica nakon predavanja bila je korisna vježba za promišljanje o osobnom osjećaju povjerenja ili teškim iskustvima nepovjerenja. Sudionici podijeljeni u tri skupine s različitim zadacima, podijelili su svoja promišljanja i iskustva te potvrdili ohrabrujuće učinke ovakvog rada. Doživljavaju koliko je sinteza psihološkog i duhovnog, odgojnog i iskustvenog bitna za cjeloživotni rast i susretanje sa izazovima s manje stresa.