VOLONTIRANJE

Volonter je onaj koji služi dragovoljno i besplatno. Volontiranje je izbor aktivnosti za opće dobro i neformalno učenje.

Veliki su učinci volontiranja na pojedinca:

  • dodatno usavršavanje vještina,
  • stjecanje pouzdanja i samopoštovanja,
  • veća socijalna uključenost,
  • unutarnja ispunjenost, osjećaj zadovoljstva u pridonošenju općem dobru i solidarnosti,
  • razvoj smisla za zajedništvo i timski rad.

Sv. Ivan Pavao II, papa u svom pismu volonterima cijeloga svijeta 2001. ističe kako oni za djecu, starije osobe, bolesne, ljude u potrebi, izbjeglice i progonjene predstavljaju „zraku nade, koja razbija tamu samoće i potiče pobijediti napast nasilja i sebičnosti“.

U okviru svojih mogućnosti, u formalnom i neformalnom djelovanju Zaklada MDM se uključuje i pruža potporu programima koji potiču razvoj neprofitnog sektora, promiču međusektorsku suradnju, građanske inicijative, filantropiju i volonterstvo.

Aktivno sudjelovanje volontera Zaklade „Marija De Mattias“ potrebno je u pripremi i organiziranju aktivnosti, projekata i programa Zaklade kao i u zajedničkom pronalaženju novih mogućnosti i programa za ostvarenje ciljeva Zaklade napose u lokalnoj zajednici.

Dio dinamike djelovanja volontera zajednički su susreti, hodočašća, duhovne obnove, edukativni susreti. Potrebna je obostrana zauzetost kako bi ovaj oblik suradnje zaživio i doprinio „boljem poretku stvari u svijetu“, razvoju zajednice u plemenitim nastojanjima s opće-ljudskim i evanđeoskim vrijednostima.

Svi koji se žele pridružiti maloj skupini volontera Zaklade MDM mogu se javiti voditeljici razvoja programa Zaklade (mob. 099 4949492).