MARIJA DE MATTIAS

Marija De Mattias, utemeljiteljica Družbe Klanjateljica Krvi Kristove, rođena je 04. veljače 1805. u Vallecorsi (Italija), od oca Giovannia De Mattias i majke Ottavie De Angelis. U to su vrijeme stanovnici Vallecorse zarađivali svakodnevni kruh radeći u poljima, te kao pastiri ili zanatlije. Bio je to težak život, trajna borba s brdovitim i neplodnim tlom i velika nesigurnost zbog političkih previranja. Na Marijin odgoj najviše je utjecao otac, koji je imao strpljivosti i želje da svoju nemirnu i živahnu kćer odgoji i prenese joj ljepotu kršćanskog poziva. Mariju su posebno zainteresirale očeve priče o biblijskim junacima i vazmenom Jaganjcu, koji je prolio Krv za svakog čovjeka.

Nažalost, prolijevanje krvi bilo je dio Marijine stvarnosti, što će obilježiti njezin život i duhovnost. Još kao devetogodišnja djevojčica bila je svjedokom nasilnih ubojstava na ulicama Vallecorse koja su počinili pobunjenici iz obližnjih šuma i brda iznad mjesta. Naime, Vallecorsa, kao i druga izdvojena i zabačena mjesta na jugu Papinske države, u to vrijeme zahvaćeni su pokretom hajduštva koji je nastao zbog nezadovoljstva i ratnih zbivanja za vrijeme i nakon Napoleonovog vladanja. Iz različitih razloga neki su pobunjenici odlazili u šume i živjeli od pljačke i napada na stanovništvo po obližnjim mjestima, a osobito su česte bile osvete.

Kao mlada djevojka na početku svoga duhovnog puta Marija prolazi vrijeme borbe i traganja te na kraju te borbe izlazi ojačana, sa željom da se posveti Gospodinu. Često razmišlja da se povuče u kontemplativni samostan, a s druge strane osjeća da ju Bog želi da među ljudima radi na spasenju duša. Tako započinje aktivni apostolat među djevojkama svoga mjesta: okuplja ih na molitvu, uči ih čitati, organizira zajednička druženja i pobožna djela. Misionar Krvi Kristove Giovanni Merlini, njezin duhovni vođa, duhovno će je pratiti cijelog života i odigrati važnu ulogu u njezinom duhovnom hodu.

U dobi od 29 godina, nakon osluškivanja i dogovora s duhovnim vođom, napušta rodnu Vallecorsu i odlazi u Acuto kako bi kao učiteljica radila s djevojkama. Odlazi s jasnom vizijom da ne želi biti samo obična pobožna učiteljica. Želi osnovati Institut s ciljem promicanja slave božanske Krvi, posvećenja duša i rada na duhovnoj, moralnoj i socijalnoj obnovi društva koji će uključivati daleko više aktivnosti od poučavanja djevojčica. Nakon što je došla u malo brdovito mjesto Acuto, već sljedećeg dana, 4. ožujka 1834., osniva Institut Klanjateljica Krvi Kristove.

Više vidi na: www.klanjateljice.hr