TRIBINE I PSIHOSOCIJALNA POMOĆ

U kontekstu socijalne angažiranosti Crkve, redovništvo je uvijek u povijesti imalo svoje mjesto i pokazalo svoju istinsku konkretnu zauzetost za čovjeka i njegove egzistencijalne potrebe.

Socijalna komponenta u životu redovnica pojavljuje se kao znak vremena i poslanja u kojem postaju svjesnije i osjetljivije za potrebe pojedinaca i društva.

U svrhu doprinosa za socijalnu pravdu u društvu, pridonoseći ozdravljenju i pomirenju, osnovana je Zaklada MDM.

Upravo postavljeni ciljevi i zakonom definirana struktura daju joj legitimitet i prostor za socijalno i humanitarno djelovanje:


Cilj projekta: Pružiti potrebnu pomoć pojedincima i obitelji, kako bi mogli prihvaćati i voljeti sebe, razvijati pozitivni odnos s drugim ljudima, raditi na osobnom rastu i razvoju, pronalaziti životni smisao, razvijati kompententnost i biti autonomni u svom zanimanju i radu. Zaklada i na ovom području nudi mogućnosti svima onim kojima je ovakva pomoć potrebna. Suvremeni način života pun je stresa zbog teškog usklađivanja dugog radnog vremena i obiteljskih obaveza pa je mnogim ljudima vrijeme dragocjeno. Ovaj projekt pomaže u borbi protiv stresa – kako prevenirati stres i živjeti kvalitetnije.

Projekt je namijenjen građanima svih životnih dobi. Započeo je svojim djelovanjem prije dvije godine i pokazao se vrlo uspješnim i korisnim. Projekt uključuje tribine, koje se održavaju jedanput mjesečno na određenu aktualnu temu vezanu za prevenciju stresa. Nakon obrađene teme slijedi radionica u kojoj sudionici produbljuju i poosobljuju istu temu uz različite metode kreativnog rada, što susretu daje kvalitetu i zanimljivost.

Tribine započinju tematskom meditacijom koja uvodi i senzibilizira sudionike na temu koja slijedi. Teme imaju svoj kontinuitet i logički slijed stručnog su karaktera i nude duhovno-psihološki pristup što je sudionicima zanimljivo i korisno jer prepoznaju sebe kao cjelovite osobe. Navodimo neke od tema tribina: Kako oprostiti sebi i drugima, Ranjeno dijete u nama, Samopoštovanje – samopouzdanje, Inteligencije – naši darovi, Pobijediti depresiju snagom vjere i druge.

Tribine se održavaju jedanput mjesečno u dvorani „Tribina grada Zagreba“, Kaptol 27.

Voditeljica tribina je s. Ankica Klepić, magistra teoloških znanosti u specijalizaciji “Moralna teologija“, duhovno-psihološki terapeut sa četverogodišnjom edukacijom na Kliničkoj psihologiji Millersville University, /USA/ Pansilvania, sa 20 godišnjim iskustvom savjetodavnog rada s ljudima, voditeljica bibliodrame, stručni suradnik u Zakladi „Marija De Mattias“.

Svima nama je prije ili poslije potrebna podrška. Želite li otkriti svoje iskrene potrebe,promijeniti stare negativne obrasce ponašanja u nove pozitivne, možda se nalazite na prekretnici života, ne znate kako dalje, bespomoćni ste, muče vas različite moralne dileme, osjećaj krivnje, ne možete oprostiti uvredu, bole vas rane djetinjstva i sl…

Postoji i mogućnost individualnog savjetodavnog razgovora po dogovoru sa s. Ankicom. Možete se javiti na mob: +385 98 877 879 ili na e-mail: anaklepic@gmail.com