30.sij

Tribina o temi: „Odnos prema mislima”

U utorak 30. siječnja u 18 sati u dvorani Tribine grada Zagreba, Kaptol 27, održana je tribina o temi : Odnos prema mislima /unutarnji poticaji/ u okviru projekta Duhovno–psihološka prevencija stresa.

Voditeljica tribine s. Ankica Klepić, uvodna meditacije stvorila je atmosferu i nutarnju raspoloživost za ovu zanimljivu temu. Bilo je prisutno 35 sudionika. Nakon prezentacije (u PowerPointu) slijedila je radionica koja ima cilj aktualizirati obrađenu temu u konkretni život. 

Podijeljeni u tri skupine sudionici su međusobno dijelili iskustva o utjecaju pozitivnih i negativnih misli na njih same i na druge. Bile su zanimljive asocijacije sudionika na bolje i linije predložene slike (artcolor). Dinamika grupa je bila na visini a želja za radom na sebi je dominirala 

Misli iz prezentacije: 

„Tvoje su riječi tvoj život.“ Tvoje su riječi tvoja bolest.” 
Koji su temeljni uzroci našeg mišljenja i osjećanja;? 

– Ja sam dobar – Ti si dobar ( ++) 
– Ja nisam dobar – Ti si dobar (- +) depresivno stanje, 
– Ja sam dobar – Ti noisi dobar ( + – )narušeni odnosi … 
– Važno je u svakodnevici ove minuse pretvarati u pluseve, kako bi živjeli zdravije(TA-transakcijska analiza)) 

Što učiniti kad je naša misao negativna? 
Reći sebi : Prihvaćam svoju misao ali ne želim djelovati po njoj . 
Boriti se s njom ispitujući joj korijene: 

– Koji su temelji i odakle ta misao dolazi? 
– Što o meni kaže? 
– Koja dobra snaga se krije u njoj? 
– Koja čežnja se u njoj izražava? 

„Vodiš onakav život kakvog imaš u sebi. A u sebi nosiš sliku onoga života kakvog si primio od ranog djetinjstva do danas. Svaki život nosi sa sobom stresove i negativne dojmove koje je potrebno korigirati. Trgni se i pokušaj svoju maštu ispuniti lijepim slikama, željama prepunim nježnosti, topline, povjerenja i uspjeha. To će ti se i ostvariti!“ /Tomislav Ivančić/ 

s. Ankica Klepić

Posjetitelje web stranice Zaklade „Marija De Mattias“ podsjećam da su o redovitim mjesečnim tribinama o Prevenciji stresa mogli čitati na web stranici Klanjateljica Krvi Kristove, osnivaču Zaklade MDM. Od 2017. ovo je projekt Zaklade te će izvještaji biti objavljivani na ovoj web stranici. Nadam se da ćete se okoristiti zanimljivim temama koje dotiču svaki život. Svrha im je upoznati i razviti mehanizme duha i srca koji će podupirati sve pozitivno u nama za kvalitetniji život i odnose. Sudjelovanje na tribinama i radionicama pomoći će vam otkriti mnoge nepoznanice vlastite osobnosti, naučit ćete kako nadilaziti stresne situacije. Tribine se održavaju u istom prostoru, utorkom u 18,00 sati. O temi tribine moći ćete čitati najavu na web stranici Zaklade.

s. Cecilija Milković