29.ožu

TRIBINA O MOLITVI KAO POTREBI

U utorak, 26. ožujka 2019. održana je tribina i radionica na temu Molitva kao potreba.

Prisutnih 35 sudionika sa zanimanjem je pratilo izlaganje s. Ankice Klepić.  Uvodnom meditacijom ih je pripremila za promišljanje o molitvi. Ustvrdila  je kako je čovjek obdaren osjećajem za sveto koje se očituje u molitvi. Ona djeluje na duh i tijelo.

Ključna misao je bila da je molitva susret s Bogom koji milošću i osobnim odgovorom, molitelja mijenja i osposobljava za navještaj.

Primjer ovog procesa prikazala je kratkim filmom (Youtube) o susretu Isusa i žene Samarijanke na zdencu. U iskrenom razgovoru žena otkriva istinu o sebi: svoju sebičnost, stranputice života, svoju prazninu, ali i prihvaćenost od, za nju Stranca Isusa, koji joj otkriva nove životne perspektive, dar vjere i sposobnost svjedočenja.

Na istom primjeru s. Ankica je nastavila promišljanje o procesu rasta u molitvi, o ulozi osjećaja u molitvi i o jačanju duhovnog zdravlja po molitvi. Plod istinske molitve je osjećaj povjerenja koji vodi odluci – želim oprostiti – nakon koje Bog osobu osposobljava da može oprostiti i primiti oproštenje.

Podijeljeni u tri skupine sudionici su uz asocijativne karte  dijelili iskustva i želje:

o molitvi kao daru i zahvalnosti, o izvoru blagoslova u susretu s drugima, o molitvi koja oslobađa od vlastitih ‘utega i tamnica’.

Međusobno podijeljena iskustva sudionike su ohrabrila i obogatila što su izrazili kao prisutnost osjećaja:  oslobođenja, preporođenja, zahvalnosti, korisnosti, dobivenog odgovora i edukacije  da molitva može i treba biti molitva srca a ne samo formalnost.

Ovo je prva tema u 2019. godini kojom se nastavlja projekt „Prevencija stresa“. Temama će se osvijetliti potreba jačanja emocionalne inteligencije kojom osobe uspješnije svladavaju uzroke i posljedice stresnih situacija.

C.M.