9.lip

TRIBINA NA TEMU „DUHOVNOST U PREVENCIJI I LIJEČENJU DEPRESIJE“

U utorak 4. lipnja 2019. na Kaptolu 27 održana je tribina i radionica na temu „Duhovnost u prevenciji i liječenju depresije“.  U razmišljanje o temi s. Ankica Klepić je prisutne uvela meditacijom o pozitivnom gledanju na životne poteškoće. Pojasnila je da temu  neće sagledati kao psihoterapeut nego s duhovnog stajališta. Ukratko je pojasnila što je depresija, koji su njezini uzroci i simptomi.

Izdvojila je tri događaja u kojima je vidljiva Isusova metoda liječenja bolesnika:

Isus liječi gubavca,
Liječi slijepca od rođenja,
Liječi strah učenika iz Emausa.

Isus suosjeća s osobom koja pati, razumije njegov teški osjećaj isključenosti iz društva, nemoć da pravo vidi svijet oko sebe i nađe svoje mjesto, osjećaj razočaranja i potrebu da ga netko razumije i uzdigne.

Isus pruža ruku i prihvaća odnos s depresivnim čovjekom, ne boji mu se prići, što više, on ga prijateljski i ozdraviteljski dodiruje, budi u njemu njegovu vlastitu snagu.

Blizina prijatelja ozdravlja jer govori: uz tebe sam, prihvaćam te takvog kakav jesi i želim ti zdravlje, dodirom ga i ozdravlja.

Ono što je iz biblijskih prikaza evidentno jest da Isus traži suradnju bolesne osobe, kako u procesu liječenja tako i u očuvanju zadobivenog zdravlja. Isus depresivne osobe poziva da svoj pogled uzdignu, nudi im prostor u kojemu mogu crpsti nadu za život, potiče  na osobnu odluku da naprave uvijek novi i hrabriji korak.

Kristova metoda može i treba biti i naša metoda u susretu s depresivnim osobama, stav suradnje kad se možda i sami nađemo u stanju depresije.

Depresija je uvijek određena duhovna kušnja. Ona može biti put za otkrivanje drugih vidova samih sebe i novih oblika susreta s Bogom. U svojoj neizmjernoj ljubavi Bog je uvijek blizu onima koji pate. Uz njih je da im pomaže na putovanju i da ih vodi prema luci ponovnog smiraja.

U diskusiji nakon izlaganja mnoga pitanja bila su usmjerena prevenciji depresije, kako je razlikovati od anksioznosti, kako pomoći osobama u depresiji.

U radionici, uz asocijativne karte sudionici su produbili temu, dotakli nova pitanja, dobili odgovore i poticaje za usvajanje Isusove metode pristupu depresivnim osobama i prevenciji depresije.

s. Ankica Klepić