3.pro

TRIBINA – GENERACIJSKE RAZLIKE I STRES

Tribinu na temu „Generacijske razlike i stres“ održala je 26. 11. 2019. Ana Štimac, dip. soc. radnica s dugogodišnjim iskustvom rada u obiteljskom savjetovalištu. Razlike među generacijama su prirodna datost kako na području dobi tako i u razumijevanju stvarnosti, interesima i drugim sastavnicama života. Govorimo o sukobima ali ima među generacijama radosti, dijeljenja mišljenja, zajedničkih aktivnosti. U obitelji, sustavu u kojem svatko utječe na svakoga, ima faza rađanja djece, faza s adolescentima, faze praznog gnijezda – djeca odlaze, roditelji umiru, faza kasnog životnog razdoblja.

U predavanju su predstavljeni sukobi kao normalni proces odrastanja, njihove različite oblike u fazama, potrebu prihvatiti ih kao prilike za pronalaženje rješenja. Navedeno je nekoliko savjeta za rješavanje generacijskih sukoba: sačuvati komunikaciju, zadržati istinski ljudski odnos, poštivati roditeljska pravila, odgojno djelovati. Smanjenju sukoba doprinosi roditeljsko poštovanje i razumijevanja djeteta i poštivanje procesa odrastanja, osjetljivost za djetetove potrebe (ne želje).

Nakon zanimljivog predavanja prisutni su postavili dosta pitanja, ponajviše o različitim oblicima sukoba u obitelji i njihovim mogućim rješenjima. Na upit Ane Štimac, u svojstvu supervizorice projekta „Prevencija stresa“, koliko im tribine i radionice pomažu u duhovnom i općeljudskom rastu, sudionici su se izjašnjavali vrlo pozitivno. Primijetili su da s. Ankica Klepić, voditeljica projekta, u svojim izlaganjima spaja teološko-duhovne, psihološke i edukativne elemente. Upravo im takav pristup pomaže u cjelovitijem razumijevanju sebe i stvarnosti koja ih okružuje.

C.M.