28.svi

TRIBINA – BIBLIJA I ČOVJEKOV STRAH

Popuštanjem mjera opreza od širenja koronavirusa (COVID-19) stvoreni su uvjeti za nastavak provedbe projekta Zaklade „Prevencija stresa“. Stoga je, uz socijalnu distancu, prva tribina u 2020., održana 26. svibnja u Tribini grada Zagreba, Kaptol 27. Temu tribine „Biblija i čovjekov strah“ voditeljica s. Ankica Klepić stavila je u kontekst teških događaja i emocija koje su izazvali koronavirus, potres, izolacija i njihove posljedice.

Prezentacija uz glazbu „Gospodin je pastir moj“ pripremila je slušatelje za temu izazivajući emocije  opuštenosti, povjerenja  i zaštite.

Biblijski čovjek poznaje sve oblike straha kojima se bavi suvremena znanost. Stari Zavjet govori o prirodnim katastrofama, gladi, bolesti kroz koje je prolazio narod i pojedinac, često iznenađen i zaplašen pred nečim što je zastrašujuće  i očaravajuće otajstvo. Prorok Izaija je viknuo – jao meni propadoh –  kad je u viđenju vidio Boga koji je sjedio na ‘prijestolju visoku i uzvišenu’ (Iz 6,1). Svjetlost i objava Isusova rođenja prestrašila je pastire. Novi zavjet po Kristu otkriva Boga kao oca, onoga kojemu je čovjek neizmjerno važan i nikada ga ne ostavlja samoga, a u strahovima i tjeskobama mu ponavlja ‘ne boj se’.

Strah od zaraze i potres izazvao je psihološku traumu ugroze života, zdravlja i integriteta s reakcijama stresa, depresije, straha, nesigurnosti, nesanice i sl. Javlja se u čovjeku mnoštvo pitanja o smislu svega proživljenog, o tome kako se sa svime nositi, kako dalje, zašto sve to. Među ljudima se pokazalo zajedništvo, herojska djela ljubavi ali i sebičnost.

U Bibliji su sve nevolje bile prigode za obraćenje, refleksiju, promjenu životnog stava. Naša teška životna iskušenja nas trebaju voditi istim putem. Pitanje o Bogu se najbolje nazire kad uočimo svoju krhkost i granice. Stručnjaci Američkog psihološkog udruženja kažu da nam „stres može biti smrtni neprijatelj, ali i dobrodošao saveznik, zagorčiti život ili ga učiniti ljepšim i zanimljivijim“. Neprihvaćanje i bježanje od straha povećava ga. Kad prestanemo s borbom i bijegom, strah se sam povlači. „Nije nam Bog dao duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora“  (2 Tim ,7), ohrabruje biblijski citat.

Nakon predavanja razvila se živa diskusija o iskustvima osobnih strahova i pitanjima o uzrocima i načinu kako ih se osloboditi.

C.M.
Zagreb, 28. svibnja 2020.