29.tra

Susret u Oborovu

U organizaciji Zaklade Marija De Mattias održana je 29.04.2017. mala Gozba ljubavi u Caritasovoj kući sv. Vinka Paulskog u Oborovu. S radošću i neopisivom srdačnošću štićenika dočekane su sestre Klanjateljice Krvi Kristove i prijatelji Zaklade kao i grupa štićenika iz Caritasova doma Bl. Alojzije Stepinac u Brezovici.

Sat prije početka sv. Mise već su se okupili u kućnoj kapeli gdje ih je animirao vjeroučitelj Andrija. Duhovne šansone pjevaju iz sveg srca i glasa, gotovo nezaustavljivo. Sv. Misu spomendana sv. Katarine Sijenske predslavio je mjesni župnik vlč. Stjepan Levanić.

Dok su pokretniji štićenici ručali gosti su u pratnji voditeljice Kuće, Sande Sokolovski, dipl. soc. radnice posjetili štićenike s težim fizičkim i mentalnim oštećenjima. Njihov križ u nama je oživljavao stvarnost uskrsnuća. Čovjekovo dostojanstvo nije ovisno samo o ljudskim sposobnostima, uspjehu, sreći ili socijalnom ugledu nego o Božjoj ljubavi prema svakoj osobi, očitovanoj stvaranjem i otkupljenjem – „Ti ga učini malo manjim od anđela..“ (Ps 8). Dočekuju nas iskreni osmjesi, pokreti i ispružene ruke kao izraz radosti. Djelatnice prepoznaju svaki njihov pokret, na usluzi su im u svakom trenutku. Nitko od štićenika nema dekubitus. U sobama i dvorani sve odiše čistoćom. Dio po dio kuće se renovira za što bolji i adekvatniji životni prostor.

Slijedio je program koji su pripremili domaćini. Obučeni u zelene majice, pjesmom i tekstovima slali su ekološku poruku o očuvanju okoliša i čistoći tijela i duha. Ima među njima mističnih duša, pjesnika, organizatora, pjevača. Spontano druženje bilo je obilježeno pjesmom, plesom i ugodnim razgovorima s puno zanimanja jednih za druge.

Želite li odgovor na pitanje o životu, ispuniti se toplinom iskrenih i neopterećenih međuljudskih odnosa, pođite u Oborovo. Oni su na margini našega društva ali zapravo su veliki znak i poruka!

s. Cecilija Milković