30.lis

RITUALI ŽIVOTA

U sklopu projekta Zaklade MDM „Prevencija stresa“ održana je 29. listopada 2019. još jedna tribina i radionica na temu „Rituali života“. Izvoditeljica projekta, s. Ankica Klepić je ovim izlaganjem htjela prikazati važnost redovitih obreda ili rituala u kojima je bitno prepoznavati smisao. To su trenutci kad dolazimo u doticaj sami sa sobom, svojim nutarnjim izvorom, stvaramo pozitivne navike. Usred stresa obredi nam pomažu usmjeriti snagu na ono što je bitno i korisno za naš osobni rast.

Na temelju razmišljanja Anselma Grüna objasnila je učinkovitost obreda u svakodnevnom životu koji ne moraju biti isprazni i suvišni kada se po njima posvećujemo samima sebi. To može biti opuštanje u kupki, tjelovježbe, slušanje glazbe ili one prigodne – rođendani, slavlje obljetnica i sl.

Iznoseći dojmove o prezentaciji, prisutni su se posebno osvrnuli i uočili bitnim obrede koji stvaraju zavičaj: oni pojačavaju osjećaj da sam kod kuće, vršim iste obrede koje su činili moji roditelji. To mi daje osjećaj kontinuiteta i povjerenja da imam dijela u snaži života  i vjere mojih predaka.

Svakodnevni život s obavezama i terminima je stresan. Kako se pri smiraju dana osloboditi stresa? Ispruži svoje ruke prema Bogu! Ruke nam pokazuju što smo danas u njih uzeli, što smo oblikovali, što smo donosili. Rukama smo dodirivali ljude, one nas podsjećaju na ljude prema kojima smo ih pružali i na način kako smo ih davali drugima. Što sam dana primila od Boga, koliko sam zahvalna, pitanje je koje si je važno češće postaviti. Odgovor budi osjećaj vlastite vrijednosti i darovanosti.

Ovakav način susreta sa samim sobom i Bogom doista oslobađa stresa, otvara nas za nova primanja. Za obrede svjesno uzimamo vremena da danu darujemo novo lice jer, ne određuje vrijeme nas nego mi vrijeme.

Sudionici radionice su razmišljali o životnim snagama koje ih pokreću. Dijeljenjem osobnih iskustava mogli su uočiti važnost obreda, koji ih mogu nanovo pokrenuti i unijeti više optimizma i životne energije u vlastitu svakodnevicu.

C.M.