28.tra

Proslavljena mala gozba ljubavi

Kad priređuješ gozbu, pozovi siromahe…
Blago tebi jer oni ti nemaju čime uzvratiti.

Ove riječi sv. Luke evanđeliste (Lk 14, 13-14) bile su moto ovogodišnjeg susreta, nazvan ‘Mala gozba ljubavi’ u Caritasovoj kući Sv. Vinka Paulskog u Oborovu. Susret organizira Zaklada ‘Marija De Mattias’. Brigom i organizacijom s. Cecilije Milković, voditeljice razvoja programa Zaklade u suradnji sa srdačnom voditeljicom Kuće, gđom Sandom Sokolovski, 28. travnja 2018. dogodio se susret čiste radosti i zajedništva. Euharistijsko slavlje je predslavio domaći župnik Stjepan Levanić. U homiliji je istaknuo apostolsku revnost sv. Marije De Mattias i njezinu ljubav prema svakom čovjeku otkupljenom Krvlju Kristovom. Izrazio je zahvalnost zajednici sestara Klanjateljica Krvi Kristove koje slijede karizmu svoje utemeljiteljice po solidarnosti sa siromašnima i potrebnima. Na kraju Euharistije goste je pozdravila gđa Sanda Sokolovski.

Korisnici i djelatnici Caritasove kuće, ravnateljica Caritasa sisačke biskupije gđa Kristina Radić, rodbina, prijatelji, okupili su se zatim u dnevnom boravku gdje je započeo program. Gosti susreta bili su korisnici i djelatnici iz Kuća „Bl. Alojzije Stepinac“u Brezovici, Caritasove kuće za starije i nemoćne osobe “Sv. Kamilo de Lellis” iz Vrbovca i volonteri udruge Ruah. Poput one mudre izreke Ili ćete sami pokrenuti dan, ili će on pokrenuti vas prijateljsko druženje na Maloj gozbi ljubavi bilo je obilježeno uveseljavanjem, igrom, pjesmom, natjecanjem u darivanju osmjeha, radosti. Prvi su nastupili domaćini. U prostodušnosti svojih srdaca te jednostavnosti i iskrenosti svojih nastojanja korisnoci su izveli plesne, glumačke, recitativne i pjevane točke te oduševili sve prisutne svojim talentima. Ipak najveći Božji dar je predraga korisnica Ana-Marija Miškulin, djevojka s cerebralnom paralizom. Zahvaćena Božjim duhom unosi vedrinu i pozitivu. Recitirala je svoje pjesme te pročitala kratki meditativno misaoni tekst kojega je sama napisala.

Studentice Hrvatskog katoličkog sveučilišta pjesmom i pokretima stvorile su raspjevanu atmosferu, uključile sve prisutne. Bilo je dirljivo vidjeti korisnike i s najtežim oštećenjima, u kolicima i na krevetu, s osmjehom i mogućim pokretima koji odaju doživljaj radosti.

Iznenađenje ‘Male gozbe ljubavi’ bio je Luka Balvan, kantautor i pjevač duhovne glazbe koji je zajedno s korisnicima otjepjevao svoje ali i druge poznate pjesme na opće oduševljenje sviju. Druženje i srdačni osobni susreti nastavljeni su u dvorištu Kuće uz pripremljeni stol.

.. ‘oni ti nemaju čime uzvratiti’ materijalno – ali ostaješ zadivljen bogatstvom njihova duha i iskrene radosti.

Anđelko Dunaj