21.lip

POSTAVLJANJE OSOBNIH GRANICA

Još jedna zanimljiva i suvremena tema predstavljena je u sklopu projekta Zaklade ‘Prevencija stresa’. Tribina na temu „Postavljanje osbonih granica“ održana  je 15. lipnja 2021. u dvorani Tribina Grada Zagreba.

S. Ankica Klepić, izvoditeljica projekta je navedenu temu prezentirala kao vrlo važnu za oblikovanje zdrave slike o sebi. Da bi se zdrave osobne granice prema drugima postavile bitna je samospoznaja, poznavanje samoga sebe. Granice su sve ono što nam pomaže da se ralikujemo od drgih ili pokazuju gdje počinju, a gdje završavaju naše mogućnosti. Sve dok nemamo jasno uspostavljene granice, prepušteni smo tuđoj dobroj volji, lijepom ponašanju i nadi da će sve ispasti dobro. Osobne granice potječu iz našeg urođenog nagona za samoočuvanjem, pomažu nam odrediti tko smo i što nam je potrebno, kako u odnosu prema drugima, tako i prema samima sebi.

Postavljanje granica neizbježno uključuje preuzimanje odgovornosti za odluke. Svaka konfuzija vezana uz odgovornost i posjedovanje u našim životima u suštini je problem s granicama. Postavljamo mentalne,  fizičke, emocionalne i duhovne ograde kako bismo  mogli razlikovati  što jest, a što nije naša odgovornost:

  • mentalne ograde – vjerovati svojoj percepciji što želim a što ne…
  • fizičke – koža je prva tjelesna granica i najvažniji  je osjetilni organ preko kojeg ostvarujemo svoj prvi kontakt sa svijetom.
  • emocionalne – sposobnost da osjetimo tuđe emocije i da ih ne miješamo sa svojima.
  • duhovne ograde – da smo iznad religija…da ne koristimo Boga kao duhovno zlostavljanje… kaznu

Prevažna riječ „ne“ čuva nas od  iskorištavanja, manipuliranja, zlostavljanja od drugih ljudi. Često nam problem prave naša naučena uvjerenja iz djetinjstva…kad nismo smjeli izraziti svoje osjećaje… Npr. neki roditelji kažu svom djetetu: “ne smiješ se ljutiti,” “ne smiješ plakati”…i sl.Iznoseći mnoge životne primjere nepostavljanja osobnih granica, s. Ankica je podsjetila na dobre savjete koje donosi Biblija.

Potrebni su nam prostori unutar nas samih u kojima možemo iskusiti: osjećaj, poticaj  ili želju.  Potrebna nam je samokontrola bez represije. Cilj je da se s osobnim granicama osjećamo sigurno, zaštićeno i dobro, a bez osjećaja da nas drugi ljudi, iskorištavaju, manipuliraju s nama ili u krajnjim slučajevima da nas zlostavljaju na bilo koji način.

Nakon dotaknutih mnogih primjera straha postavljanja granica razvila se živa diskusija.