24.tra

Održana tribina na temu „Odnos među ljudima u radnoj sredini“

Dana 24.travnja održana je tribina i radionica u dvorani „Tribina grada Zagreba“.

Predavanje na temu: ‘Odnos među ljudima u radnoj sredini’ (mobbing) održala je dr. sc. prof. Vesna Bilić, izv. prof. na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

U vrlo zanimljivom predavanju istaknula je važnost međuljudskih odnosa. Pozitivni odnosi, grade prijateljstvo, iskazuju bliskost, daju podršku, stvaraju produktivnu atmosferu u kolektivu. Negativni odnosi, kreiraju nasilje, neprijateljske odnose, stvaraju otežanu komunikaciju i vode pojedince u bolest. Iznijela je pojavu ‘mobbinga’ na radnim mjestima koji je opetovano psihičko maltretiranje i kako se razlikuje od običnih međuljudskih trenutnih i rješivih sukoba.

U diskusiji je najviše pitanja bilo kako se ponašati u situaciji žrtve.

Prof. Bilić je 30 sudionika podijelila u tri skupine sa zadacima:

*Tvoja poruka za žrtvu na poslu
*Poruka počinitelju (progonitelju)
*Preventiva mobbinga – nasilnik/ žrtva.

Svaka skupina je zatim komentirala poruke drugih skupina.

Poruke sudionika:

Žrtvi: Nisi ono što ti govore, glavu gore, bori se za sebe, svi smo mi pred Bogom jednaki, potraži pomoć stručne osobe, ne boj se, budi vjeran sebi, okruži se ljudima od povjerenja … počinitelju: što god činiš drugome vratit će se tebi, važni su i drugi ljudi a ne samo ti, suoči ga sa njegvom ispraznošću, pitaj tu osobu čega se boji kad stalno napada druge…

Preventiva: odgoj roditelja i djece za zdrave međuljudske odnose, biti zadovoljan sam sa sobom, budi nepristran i ne navezan, primijeniti odgovarajuće zakonske kazne za zlostavljače, rukovoditelje isto treba educirati…Budi svjestan sebe i svojih sposobnosti.

U zajedničkim komentarima istaknute su težine pojedinih situacija mobbinga i potreba razumijevanja žrtve te njezinog otvorenog ali ne osvetničkog razgovora sa nasilnikom. Potrebno je izreći povredu svog dostojanstva, ukazati mu na činjenice i svoja zakonska prava.

s. Cecilija Milković