4.lis

ODRŽANA TRIBINA NA TEMU ‘NE BUDITE TJESKOBNI’

Nakon ljetnog prekida nastavljene su mjesečne tribine s temama koje osvjetljavaju i potiču promišljanje i aktivnosti u ‘prevenciji stresa’. U utorak 29. rujna 2020. održana je tribina u dvorani Tribina grada Zagreba, Kaptol 27. na temu NE BUDITE TJESKOBNI.

Uvodnom meditacijom „Dobri Pastir“ sudionici su na neki način pripremljeni za bogati i korisni sadržaj ove teme. Nešto manji broj sudionika i sjedeća mesta s propisanim razmakom podsjećao je na tjeskobnu situaciju koju živimo u zemlji i cijelom svijetu.

Tjeskoba ili anksioznost je jedan od najvećih problema današnjice. Često je rezultat intuitivne procjene osobnih snaga i okoline. Svaka izvanredna situacija, osobito ona koja je potencijalno ugrožava život i o kojoj nema dovoljno informacija, zasigurno dovodi do stanja zabrinutosti i straha.

Stanje tjeskobe primjećuje se po simptomima na fizičkoj razini (lupanje srca, mučnina, suha usta i sl.), na razini misli (smanjena radna sposobnost, ukočeno ponašanje, nagon za bijeg), osjećaja (vrtoglavica, strah od smrti i bolesti…). Ovi  simptomi uzrokuju promjenu ponašanja jer osobu zbunjuju misli: ‘sa mnom nešto nije u redu’, ‘nisam kao ostali’, ‘gubim kontrolu nad sobom’ i sl. Osoba ne vidi rješenje i zato ostaje u strahu.

U izlaganju s. Ankica Klepić, voditeljica tribine upućuje na Isusove riječi: „Ne brinite se tjeskobno za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Zna Otac nebeski što vam je potrebno“ (Mt6,25). Tjeskobna briga uključuje irealni strah za budućnost (što ako se razbolim, što ako mi dijete umre, što ako izgubim posao …).

Riječ briga može imati pozitivno i negativno značenje. Pozitivno značenje brige je: skrb, kada netko brine, odnosno skrbi za drugoga. Negativno značenje brige je zabrinutost i to je ono što nam Isus govori da nije dobro. Onaj koji se tjeskobno brine za budućnost, paraliziran je brigom tako da ne rješava probleme sadašnjosti. Živjeti sadašnjost, danas, uključuje planiranje, odgovornost, pronalaženje rješenja za probleme. Uz radost i optimizam problemi se lakše i uspješnije rješavaju. Okrenutost drugima umanjuje naše probleme. Osjećaj da vas netko treba djeluje kao „vjetar u leđa“. „Dopustite da vam životni impulsi, koji će vas usavršiti, dolaze izvana“ (Fulton Sheen).

Kad smo iskreni u odnosima s drugima, možda ćemo otkriti da imamo zajedničke borbe i iskušenja. U sprečavanju i izlasku iz tjeskobe pomažu i tehnike: duboko diši, zagrli se, pričaj nešto lijepo, uzmi pauzu, zapiši svoje probleme i sl. „Ostavi brige i dođi u sklad sa samim sobom, živi jednostavno. Svoje brige prepusti Bogu, jer on se brine za tebe“ (A. Grün).

Sudionici su izrazili svoje zadovoljstvo temom. Mnogi su iznosili svoja iskustva tjeskobe, zabrinutosti te kako su je nadišli vjerom i povjerenjem, molitvom, razboritim postupcima u nadilaženju tjeskobe i straha, strpljivošću, dijeljenjem, prihvaćanjem ruke prijateljstva.

Podsjećamo da se tribine sa zanimljivim temama održavaju svakog zadnjeg utorka u isto vrijeme (18 sati) i na istom mjestu!

C.M.