3.stu

ODRŽANA TRIBINA NA TEMU „KRIVE I PRAVE SLIKE O BOGU“

U utorak  30. listopada 2018. održana je tribina  i radionica na temu „Krive i prave slike o Bogu – karikature Boga“. Izlaganje uz prezentaciju je održala suradnica na projektu Maja Kukić, dipl. teolog,  stručna suradnica za studente pri Sveučilištu u Zagrebu.

U izlaganju je istaknula postojanje različitih krivih (izobličenih) slika o Bogu: Bog sudac, lutkar, policajac, usredotočen na rezultate, Bog kao nešto i netko iznad nas i druge.

Sudionici su mogli saznati kako nastaju krive slike Boga, kako se prenose i koje su njihove posljedice na osobni odnos s Bogom, sa samim sobom i sa zajednicom. Istaknuto je da su krive slike o Bogu uglavnom nesvjesne a počinju se stvarati u obitelji te da je u njihovom formiranju važna uloga zemaljskog oca (autoriteta). Naglašeno je da osoba tijekom svog razvoja i sazrijevanja mijenja sliku o Bogu, na bolje ili gore te da ju je važno tijekom cijelog života neprestano pročišćavati i oblikovati.

Pravi izvori istine o Bogu su: Sveto Pismo, Isus Krist, svjedočanstva svetaca, proroka, apostola..). Važno je redovito i ispravno čitati Sveto Pismo kao Božju poruku meni osobno.  Iz biblijskih tekstova saznajemo prave slike Boga. U Novom zavjetu sam Isus nam je otkrio i pokazao pravu sliku Boga koji je: dobar i milosrdan Otac, vjeran,  zainteresiran i brižan za svakoga čovjeka, transcendentan i svemoćan, Boga koji je sama Ljubav i koji ljubi prvi, bezuvjetno.  Na svijetu ne postoji osoba koja ima potpuno ispravnu sliku o Bogu jer je On uvijek više od onoga što o njemu možemo izreći, znati i iskusiti. Bog ipak  nije nespoznatljiv.  Da bi smo ga shvatili ljudskim umom i srcem pomaže nam On sam svojom milošću i svjetlom Duha Svetoga koji je obnovitelj naših slika o Bogu. Kršćani u nasljedovanju Krista i njegova odnosa s Ocem ljubavi, nalaze jedini  ispravni put do prave slike o Bogu.

U radionici, uz pomoć izabranih fotografija pravog i krivog Boga, sudionici su međusobno podijelili svoje vlastite doživljaje dominantne krive slike i putove njezina ispravljanja.  Svi su svjedočili da im prava slika Boga mijenja sve druge njihove odnose u životu i djelovanju, oslobađa ih i pomaže da kvalitetnije žive svoj kršćanski život – vjeru, duhovnost, međuljudske odnose.

s. Ankica Klepić