29.stu

ODRŽANA TRIBINA NA TEMU „KAKO ZAVOLJETI I PRIHVATITI SEBE?“

U utorak 27. studenog 2018., u Tribini Grada Zagreba, održana je tribina i radionica na temu: Kako zavoljeti i prihvatiti sebe. Bilo je prisutno oko 50 sudionika, što pokazuje sve veći interes za teme tribina.

Voditeljica s. Ankica Klepić kratkim je definicijama postupno uvela sudionike u psihološko duhovne koncepte samopoštovanja, rasta osobne vrijednosti, ljubavi prema sebi,

neproduktivnih ponašanja kao što su preuzimanje uloge žrtve, njegovanje osjećaja krivnje i malodušje. Osim psihološke uključila je i važnu duhovnu dimenziju. Koristeći biblijske poruke sudionici su mogli uočiti koliko ta dimenzija pomaže osvijetliti stanja osobe i upoznati dubinu i jedinstvenost vlastitog bića. U prispodobi o izgubljenoj i nađenoj drahmi (LK 15,8-10) potakla je sudionike da pronađu svoju izgubljenu drahmu /dijamant/. Kroz svoje konkretne životne priče mogli su se identificirati sa sadržajem ponuđenog biblijskog teksta te otkriti njegovu snažnu poruku o osobnoj vrijednosti i jedinstvenosti.

Slijedila je radionica, gdje su sudionici u opuštenoj atmosferi i zanimljivim pitanjima pokušali produbiti i poosobiti temu samoprihvaćanja i ljubavi prema sebi. U predahu i osobnoj refleksiji pokušali su otkriti vlastitu unutarnju podršku koja je potrebna svakom hrabrom „putniku“  u odluci da pogleda gdje se nalazi i da ode tamo gdje je planirao ( D. Richo u knjizi „Kako biti odrasla osoba u vezi“).

Voditeljica se poslužila asocijacijom prozora vlastite „sobe“. Nalazeći se u njezinom središtu, sudionici su promatrali istok, zapad, sjever i jug pitajući se:

Što mi pomaže otvoriti prozore moje „sobe“?

Što ili tko mi pokušava zatvoriti prozore?

Što me pokreće na akciju?

Što će mi pomoći da promijenim pogled na svoj život?

Iznošenje iskustava odvijalo se u dinamičnom i radosnom ozračju te se tako cijela grupa obogatila i ušla u proces prihvaćanja sebe.

Na kraju je s. Cecilija Milković, voditeljica razvoja programa Zaklade „Marija De Mattias“ pozvala sudionike na obilježavanje 11. godišnjice djelovanja Zaklade a kojom  će prigodom biti predstavljena brošura „Stres i ja“ autorice s. Ankice  sa sažecima tema koje su slušali kroz proteklo razdoblje.

Ankica Klepić