29.svi

Održana tribina i radionica na temu „Biblija i čovjekov strah“

U utorak 29. svibnja 2018. u redovitoj mjesečnoj tribini „Prevencija stresa“ prezentirana je tema „Biblija i čovjekov strah“.

S. Ankica Klepić je u izlaganju prikazala pojavu straha s antropološke i duhovne strane. Većina ljudi nosi strah u sebi, bori se a nema dovoljno snage dotaknuti prostor koji ga plaši. Čovjek se teško sam suočava sa strahom zato traži pomoć. Biblija o strahu kaže da je to teološki temeljno stanje čovjeka u njegovoj individualnoj povijesti spasenja. Biblija poručuje da umjesto straha i tjeskobe jedino ima smisla živjeti u skladu s Božjim zakonom sa svakim čovjekom i svim stvorenjima. Teološka refleksija pokazuje korijen straha u „istočnom grijehu“. Ovo biblijsko iskustvo ukazuje na stvarnost koja se u čovjeku neprestano zbiva.

Rascjep između Boga i čovjeka jest antropološka konstanta, središnji problem suvremenog čovjeka koji sam sebe utamniči i tako živi kao vlastiti zarobljenik straha i ogorčenosti. Kada usred svoje „tamnice“ čovjek ispunjen strahom počne hvaliti Boga vjerujući da je unatoč svoje okovanosti u dobroj Božjoj ruci, tada može dati Isusu svoje strahove i biti siguran u oslobođenje.

Asocijativne karte, kao didaktički materijal u radionici, izazvale su mnoge asocijacije. U otvorenoj atmosferi prisutni su dijelili svoja iskustva, prepoznavali svoje klasične traumatične strahove. Jedni druge su ohrabrivali i obogatili. Izjavili su da ih je tema privukla i da su već dobili odgovore na svoje dileme. Prisutno je bilo oko 40 sudionika koji su iznijeli svoje osjećaje oslobođenja, preporođenja, zahvalnosti, obogaćenja i korisnosti teme i zajedničkog prijateljskog susreta.

s. Ankica Klepić