29.lis

ODRŽAN KONCERT SAKRALNE GLAZBE

Mješoviti zbor zagrebačke župe sv. Barbara „Panis gngelicus“ održao je 27. listopada 2019. koncert sakralne glazbe u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu. Koncert u organizaciji Udruge Hrvatska filharmonija i Zaklade „Marija De Mattias“ održan je nekoliko dana prije odlaska zbora na Međunarodno natjecanje zborova u Pragu. „Dostojno je i pravedno da smo najprije mi čuli djela kojima ćete se predstaviti na međunarodnom takmičenju“, rekla je s. Cecilija Milković, voditeljica razvoja programa Zaklade „Marija De Mattias“. Koncert je imao humanitarni karakter te je dobrovoljni prilog namijenjen za projekte Zaklade.

Zbor „Panis angelicus“, kojeg čini 30-tak đaka, studenata i radničke mladeži aktivan je u animiranju liturgije i izvedbi umjetničkih glazbenih djela, dobitnik je niza nagrada na festivalima i natjecanjima zborova u Hrvatskoj i inozemstvu. Izdali su dva nosača zvuka: „Panis angelicus“, 2003.  i  „Cantate Domino“, 2008. godine.

Za izvanredan  zvuk i interpretaciju zaslužan je maestro Tomislav Čekolj. On je umjetnički voditelj zbora od samog osnutka, a 2018. promoviran je u maestra mentora Hrvatske udruge zborovođa u kojoj obnaša funkciju tajnika.

Nakon orguljaša Mihovila Buturića, ovu službu, u crkvi sv. Barbare i pri gostovanju zbora, preuzeo je mladi perspektivni orguljaš  Antun Modrušan.

Snažan zvuk zbora „Panis angelicus“ ispunio je prelijepu crkvu sv. Marka. Publika je mogla uživati u izvedbi 12 skladbi nastalih od Bachova doba do naših dana: Branko Starc, Zoltàn Kodàly, Rudolf Matz,  G. P. da Palestrina, György Deák–Bárd, Moses Hogan, John Rutter,  Johann Sebastian Bach, Krsto Odak. Pljesak i oduševljenje publike najbolja su potvrda o uspješnosti koncerta.

Koncert je riječju popratio dr. sc. Frane Delaš. Zahvalio je župniku župe sv. Marka, vlč. Vladimiru Magiću za ustupljeni prostor crkve i svim organizatorima. S. Cecilija je zahvalila maestru Čekolju, zboru i predsjedniku Hrvatske filharmonije g. Marjanu Modrušanu na inicijativi da uključe Zakladu „Marija De Mattias“ u ovaj lijepi projekt.

Na karaju je iznijela svoje dojmove i želje zboru: „Dragi članovi zbora, zvuk skladbi koje vi pjevate, primjetno je u skladu s vašim vjerničkim uvjerenjem – dajete mu dušu, stasao je iz liturgije, koja mu daje ljepotu i sklad. Želimo da u Pragu posvjedočite svoju vjeru i prezentirate jedan mali narod, koji cijeni sakralnu  glazbu i do savršenstva dotjera njezinu umjetničku interpretaciju. Želimo da i dalje svako pjevano liturgijsko slavlje pretvorite u doživljaj neba, a na natjecanju postignete zasluženi uspjeh – prvo mjesto.“

S. C.