29.svi

ODRŽAN HUMANITARNI KONCERT „KLAPSKI ZVUCI ZA NJIHOVO BOLJE SUTRA“

U utorak 28. svibnja 2019. u Maloj koncertnoj dvorani Lisinski u Zagrebu održan je humanitarni koncert namijenjen za studente slabijeg imovinskog statusa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te za programe integracije djece s teškoćama u razvoju.

U koncertnu večer uvela je Klapa “Stine” (osnovana 2013.). Slijedila je ženska klapa “Figurin” (osnovana 2014.), Klapa “Bošket” (osnovana 2012.), Klapa “Obilanca” (osnovana 2011.), Klapa “Grdelin” (osnovana 2000.), Klapa “Ćakulone” (osnovana 2001.), Klapa “Euterpa” (osnovana 2017.), Klapa “Nostalgija” (osnovana 1983.) i Klapa “Armorin” (osnovana 1999.). Svaka klapa predstavila se s po dvije pjesme, a na kraju koncerta su svi izvođači zajedno izveli pjesmu “Golubice bila”. Riječ je o zagrebačkim klapama koje svjedoče o bogatoj klapskoj tradiciji u glavnome gradu. Sve su one zauzele važno  mjesto na klapskoj sceni uopće, te više puta nagrađivane na Festivalu u Omišu.

Publika je aplauzom gotovo jednako nagradila nastup svake klape jer je svaka doista bila izvrsna. Ovu vrstu glazbenog izričaja, koji je naša nematerijalna kulturna baština digle su na visoku umjetničku razinu. Nastupom 9 klapa na istom mjestu mogla se doživjeti ljepota klapskog višeglasja. Izvođači su oduševili stavom i izrazom lica kojim su pratili izvedbu – od toplog piana, efektnih akcenata, koloratura do snažnog fortea. Klape na sceni broje lijepe godine a članovi su mlađi i stariji po godinama i nastojanju te iskustvu pjevanja.

Tanja Maleš, voditeljica programa uz najave klapā na simpatičan je način tumačila značenje njihovih imena koja uglavnom potječu od starih dalmatinskih riječi. U ime Zaklade zahvalila je suorganizatorima: Hrvatskom društvu skladatelja (HDS – ZAMP) i Koncertnoj dvorani Lisinski te donatorima Gradskom uredu za kulturu, grafici „Denona d.o.o.“  i pekarskoj tvrtki „Pan-Pek“.

S. Cecilija Milković, voditeljica razvoja programa Zaklade „Marija De Mattias“ uručila je zahvalnice voditeljima klapā. Svim izvođačima zahvalila je na odazivu “premalo je reći hvala, mi vas sve nosimo u svojim srcima”. Zahvalila je Tanji što je kroz vođenje programa doprinijela uspješnoj komunikaciji između izvođača i publike, a nazočnima na sudjelovanju, kojim su spojili ugodno s korisnim podupirući ciljeve Zaklade „Marija De Mattias.“

s. Cecilija M.
Fotografije: Marija Belošević