14.svi

Humanitarni koncert

Povodom 145. godišnjice smrti Ljudevita Gaja, hrvatskog političara, jezikoslovca, ideologa, književnika, središnje osobe ilirskoga pokreta koja je imala važnu ulogu i u hrvatskom narodnom preporodu, u Krapini je održana manifestacija „Dani Ljudevita Gaja.“ Završna svečanost bio je koncert koji je 13. svibnja održan u Festivalskoj dvorani u Krapini. Isti koncert „Gaju u čast“, humanitarnog karaktera za Zakladu „Marija De Mattias“, održan je sljedeće večeri u Preporodnoj dvorani Narodnog doma na Gornjem gradu u Zagrebu.

Posjetitelji su mogli uživati u prelijepoj glazbi preporodnog doba. Posebno su ih oduševile hrvatske budnice „S Velebita klik se ori“ i „Još Hrvatska ni propala“.

Solisti Klasja Modrušan, Lea Bulić i Alen Ruško bili su obučeni u originalne kostime iz razdoblja hrvatskoga narodnog preporoda. Članice folklorne skupine Viline iz Krapine, obučene u narodnu nošnju krapinskoga kraja, upotpunile su ljepotu scene. Glumac Adam Končić u originalnoj odori Ljudevita Gaja prigodnim je tekstovima dočarao doživljaj hrvatskoga preporoda. Ulomak govora Ivana Kukuljevića Sakcinskoga u Hrvatskome saboru 1843., uz glazbenu kulisu ansambla Hrvatske komorne filharmonije (J. Haydn, Serenada) popraćen je spontanom reakcijom iz auditorija. Povijest se ponavlja…

Cjelovečernji glazbeno-scenski program briljantne izvedbe ostvario je toplinu komunikacije između umjetnika i slušatelja, među kojima su bili predstavnici javnog i kulturnog života Krapine i Zagreba. Obiteljska televizija Laudato vjerno je zabilježila cijeli koncert, koji će svi znatiželjnici i ljubitelji hrvatske povijesti moći vidjeti na njihovu tv programu.

Zaklada „Marija De Mattias“ uspješno je odradila svoj logističko-tehnički dio pripreme koncerta zahvaljujući mladim volonterima, koji su bili sveprisutni u prostoru palače Narodnog doma. Na kraju koncerta riječi zahvale uputio je g. Marijan Modrušan, violinista i predsjednik Hrvatske filharmonije, idejni začetnik ovog projekta. U ime Zaklade zahvalila je s. Cecilija Milković, voditeljica razvoja programa Zaklade. Alegorijsku misao Dobriše Cesarića izrečenu u pjesmi „Slap“ aplicirala je na doprinos svih sudionika projekta i donatora čije kapi dobrote doprinose sjaju dȗge u slapu života, razvijaju samopouzdanje mladih osoba, socijalno ugroženih obitelji i osoba s invaliditetom, koji su Zakladini prioriteti. S. Cecilija je u zahvali umjetnicima za lijep glazbeni doživljaj između ostaloga rekla: „Preporodna misao o jedinstvu, kulturnom identitetu i vrijednostima naroda uvijek je aktualna i velika poruka, napose u ovom trenutku naše povijesti. Poštovani umjetnici, svima ste nama svojom prelijepom tematskom glazbom poručili da se o idealima pjeva i priča te za njih živi.“

Zahvaljujemo svim sponzorima i donatorima za ostvarenje ovoga projekta. Zaklada napose zahvaljuje poduzeću proizvodnje pekarskih i slastičarskih proizvoda PAN-PEK, Zemljoradničkoj zadruzi „Podrumi Banjolučke biskupije“ – Vinogradi BONA VENTURA i obiteljskom restoranu ŠUMAN u Zagrebu.

s. Cecilija Milković