10.pro

GOZBA LJUBAVI

Susret za djecu i s djecom s teškoćama u razvoju „Gozba ljubavi“ održan je 9. prosinca 2017. u Caritasovoj Kući „Bl. Alojzija Stepinca“ u Brezovici pod geslom: „Nije važno činiti velika djela nego mala djela s velikim srcem“ (Majka Terezija).  Zoran Kljajić, voditelj Kuće u Brezovici pozdravio je sve prisutne i izrazio radost zbog novog susreta koji je uvijek doživljaj radosti. Zahvalio je sestrama Klanjateljicama Krvi Kristove i njihovoj Zakladi „Marija De Mattias“ koja svake godine organizira Gozbu ljubavi.

Voditeljica razvoja programa Zaklade s. Cecilija Milković izrazila je radost zbog ponovnog susreta. Naglasila je da Zaklada ove godine obilježava 10. godišnjicu svog djelovanja te joj treba čestitati rođendan. Njezin rođendan je rođendan dobrote u kojoj sudjeluju mnogi. Podsjetila je da je Gozba ljubavi ponajprije radi djece koja se posebno raduju ovim susretima te pozvala da „poklonimo danas prijateljstvo jedni drugima.“

Euharistijsko slavlje je predvodio povjerenik za pastoral mladih salezijanske provincije don Danijel Vidović, SDB. U homiliji je istaknuo da je najljepša gozba ljubavi ona na koju Isus poziva. On ne poziva samo neke nego sve, one najbolje i one koji su nestrpljivi, neposlušni, klonuli. Na Isusovoj gozbi nitko nije isključen. U komunikaciji s djecom na don Danijelov upit kako se postaje svet, djeca su davala zanimljive ali točne odgovore – svetost uključuje ljubav jedni prema drugima i poštivanje. Sve sudionike euharistije potaknuo je  na ustrajnost u ljubavi prema bližnjemu a to će biti moguće ako Isusa stavimo na prvo mjesto u svome srcu. Pjevanje su predvodili učenici Prvi katoličke osnovne škole i mali zbor župe Sv. Barbare iz Gornjeg Vrapča  „Serafini“ , koji su prvi puta na Gozbi ljubavi.

Kulturno-zabavni program vodile su studentice Ana Varela i Veronika Štefanko a sudjelovali su domaćini iz Brezovice, korisnici kuće Caritasa Sisačke biskupije za zbrinjavanje odraslih osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjima „Sv. Vinko Paulski“ u Oborovu, učenici Osnovne škole „Mato Lovrak iz Dubrave, učenici 4a razreda Prve katoličke osnovne škole u Zagrebu s učiteljicom s. Sunčicom Kunić, vjeroučenici i ovogodišnji prvopričesnici župe sv. Marka ev. koji se pripremaju na Tuškancu s vjeroučiteljicom s. Anđelkom Šteko, djelatnici i korisnici Centra za autizam iz Dubrave. Prvi puta su sudjelovali studenti Hrvatskog katoličkog sveučilišta koje je potaknuo profesor Kristijan Sedak po iskustvu dojmljivog susreta sa štićenicima Caritasove kuće u Oborovu. Studenti su u zanimljivi prikazo o životinjama i Isusovu rođendanu uključili svu djecu. Predstavnici iz Centra za obrazovanje „Slava Raškaj“ nisu mogli sudjelovati ali su za skup poslali tortu i druge slastice.

Sv. Nikolu je predstavljao Anđelko Dunaj i svoj djeci podijelio darove koje je pripremila Zaklada „Marija De Mattias“. S. Cecilija ne na kraju zahvalila svima na lijepom susretu i najmanjem doprinosu. Potakla je da se odazovu  i na Malu gozbu ljubavi koju u proljeće Zaklada organizira u Oborovu.  One koji nisu sudjelovali  na predstavljanju zbirke pjesama i tekstova Ane Marije Miškulin iz Oborova pozvala je da knjižicu mogu nabaviti u predvorju kuće. „Simboličnom cijenom od 30 kuna pomažete Ani Mariji u njezinim potrebama. Ona svojim vedrim i predanim životom i svojim pjesmama želi jedino Boga proslaviti. Njezine poruke vedrog pogleda na život unatoč vlastitih ograničenja oduševile su sudionike predstavljanja knjige. Njezini tekstovi će vas sigurno oduševiti, naglasila je s. Cecilija.“

Druženje je nastavljeno u širokom holu a ukusne slane i slatke zalogaje organizator je pripremio uz donaciju peciva pekare PanPek iz Zagreba.

s. Cecilija Milković