4.pro

Deset godina Zaklade „Marija De Mattias“

„U početku života Zaklade bijaše san, bijaše vizija, dovoljno da se uđe u rizik, ali s povjerenjem.

Nakon 10 godina osjećamo koliko je blagoslov djelovanje Zaklade bilo za našu zajednicu i sve one kojima smo bili okrenuti solidarnošću, raznim oblicima pomoći, promicanjem dobra, dobrote, općeljudskih i kršćanskih vrijednosti. Suradnja s ljudima dobre volje je obostrano obogaćenje, budi nadu u bolje sutra za koje se ima smisla zalagati,“ izjavila je s. Cecilija Milković pozdravljajući prisutne na obilježavanju 10. obljetnice osnutka Zaklade „Marija De Mattias“.

Obljetnica je proslavljena svečanom akademijom u Zagrebačkom kazalištu lutaka u Zagrebu u ponedjeljak 4. prosinca 2017., a okupila je brojne prijatelje, donatore, volontere i Klanjateljice Krvi Kristove te stipendiste Zaklade.

S. Cecilija je pozdravila prisutne podupiratelje i prijatelje Zaklade, članove Uprave u prvom i drugom mandatu, prvu voditeljicu razvoja programa Zaklade, s. Ljubicu Radovac, g. Juricu Gregurića, izaslanika gradonačelnka g. Milana Bandića te sve sudionike programa.

S. Cecilija je u riječi i slici kratko predstavila desetgodišnje djelovanje Zaklade po njezinim ostvarenim projektima: dodjele stipendija, pomoć obiteljima u stanju socijalne zaštitne potrebe, socijalna integracija osoba s invaliditetom, tribine i psihosocijalna pomoć te susreti promišljanja o Božjoj riječi s metodom „bibliodrama“.Svi sadržaji su opširno prikazani u Biltenu „Bližnjemu ususret“ čiji je tekst ona pripremila.

O projektima Zaklade iz perspektive zajednice tj. njihovoj prihvaćenosti govorio je mr. Kristijan Sedak, asistent na Odjelu za komunikologiju HKS-a. „Kad sagledamo sve te projekte, u svojem srcu moramo osjećati blagost i osjećaj da vjera ipak opstaje u ovome društvu, premda smo okruženi negativnim vijestima, odlascima iz domovine, teškim životnim uvjetima. Ove sestre uspijevaju uvijek iznova naći nadu, pružiti milosrđe i pozitivnu energiju, kao i pomoći u stvarnoj, materijalnoj razini svojim štićenicima. One pomažu najslabijima, podsjećajući samu zajednicu kako bi trebali više razvijati milosrđe prema onima kojima te to najviše potrebno”. Iznio je i vlastito svjedočanstvo sudjelovanja na susretu „Gozba ljubavi” te izrazio zahvalnost klanjateljicama Krvi Kristove jer su one „podsjetnik Božje ljubavi prema čovjeku, a Zaklada je dokaz aktivne uloge Crkve”.

Nedjeljko Marković, predsjednik Udruge Pragma i član Uprave, govoreći o značenju Zaklade iz konteksta sadašnjih potreba hrvatskoga društva, rekao je kako su samim osnivanjem Zaklade sestre ušle u prostor civilnoga društva. Podsjetio je kako je zakladništvo u Hrvatskoj povezano uz djelovanje Katoličke Crkve, a prije svega uz obrazovanje. Marković je spomenuo kako su redovnice osnovale dom za starije u Okučanima, te je, po njegovim riječima, to jedan od najvećih i najznačajnijih događaja u hrvatskom civilnom prostoru. „Ne samo radi osnivanja doma, nego zato što su redovnice same uz slabu pomoć sa strane uspjele u jednoj ratom razrušenoj zajednici sagraditi dom koji je sada stjecište novih inicijativa”. Poželio da svaki sudionik ove proslave ponese sa sobom bilten „Bližnjemu ususret” i u njemu pronađe motivaciju za sebe, te poručio: „bdijte nad svojim i tuđim životima i slavite svaku mogućnost zajedničkog rada i stvaranja. Volio bih da svi prepoznamo kako je Zaklada pouzdan partner, te da zajedno možemo mijenjati našu Hrvatsku”.

Uslijedila je dodjela odluka o ovogodišnjim stipendijama. Zahvaljujući donatorima Zaklada Marija De Mattias ove akademske godine dodijelila je 28 stipendija od toga u BiH studira 15, a u Hrvatskoj 13 studenata. Odluke o dodjeli stipendija podijelila je s. Ana Marija Antolović. U ime dobitnika stipendija Petar Šarac izrekao je zahvalu na iskazanom povjerenju, jer „pružanjem potpore, ne samo da nam financijski pomažete nego nam pomažete da se izgradimo kao osobe, kako bismo i mi sutra nastavili istim putem pomoći drugima. Osposobljavanjem za svoje profesionalno djelovanje, želja nam je pridonijeti boljem i ljepšem društvu, te boljitku naše domovine, a u teškim trenucima našeg školovanja nastojat ćemo još više učiti kako bismo opravdali vaše povjerenje”.

U završnom dijelu glumac i pjevač Adam Končić izveo je monodramu „Ni med cvetjem ni pravice” – izabrani tekstovi Krležinih balada Petrice Kerempuha u pratnji pijaniste Olivera Beloševića.

U glazbenom dijelu nastupio je zbor mladih Hilarus iz župe Bezgrešnog začeća BDM iz Malešnice, a program je vodila Tanja Popec.

Na kraju akademije riječ zahvale svima uputila je s. Ana Marija Antolović, predsjednica Uprave Zaklade i regionalna poglavarica Klanjateljica Krvi Kristove te ohrabrila i pozivala sve da nastave započetim putem: „osvrt na prijeđeni put s rezultatima budi ohrabrenje i poticaj za nove korake, jer oni vode prema bližnjima kojima naš angažman donosi zraku suncu, snagu i nadu u život. Spoznaja da doista radimo za bolji svijet neka nas združi, imenuje kao prijatelje i djelatnike Zaklade ‘Marija De Mattias’ kako bi bili prepoznatljivi na strani dobra.“

s. Cecilija Milković