20.lip

Otvorena humanitarna prodajna likovna izložba

Humanitarna prodajna likovna izložba „Za nove mladice” u organizaciji Zaklade „Marija De Mattias” otvorena je u srijedu 20. lipnja 2018. u samostanu Klanjateljica Krvi Kristove u Miramarskoj cesti 100, u Zagrebu.

Prihod od prodaje likovnih radova namijenjen je mladima koje razara ovisnost, osobama s invaliditetom te mladima koje treba podržati u njihovu stručnom osposobljavanju. Moto „Za nove mladice” nadahnuto je novošću života koju ova akcija podupire. Inspirirana je  i uobičajenom sadnjom mladice čempresa, koju sade mladi po završetku programa u Centru za liječenje od ovisnosti „Marjanovac“, označavajući simbolično novi početak bez droge.

U pripremi izložbe ostvarena je suradnja sa profesorima i studentima Akademije likovnih umjetnosti (ALU) Sveučilišta u Zagrebu, koji su donirali svoje radove za ove ciljeve. Radove su donirali i umjetnici iz Zadra,  Bjelovara i drugih mjesta, nekoliko radova sa likovne kolonije u Zadru,. Sakupljeno je 70 likovnih radova a uključeno 50 umjetnika.

Regionalna poglavarica i predsjednica Zaklade s. Ana Marija Antolović podijelila je Zahvalnice djelatnicima ALU, najbližim suradnicima u akciji. Dobru suradnju Zaklade i ALU potvrdio je svojom nazočnošću i otvaranjem izložbe prodekan, ak. slikar i izv. profesor Tomislav Buntak. On je izrazio radost zbog velikog broja doniranih radova, među kojima su znatan dio radovi profesorā i studenata ALU. Pojasnio je potrebu talenta i velikog truda na putu do ostvarenog umjetnika koji svoju viziju stvarnosti izražava umjetničkim likovnim stvaralaštvom. „Nadam se da će svatko od vas pronaći ono što na svoj način prepoznaje u izričaju umjetnika“, rekao je prisutnima prodekan Buntak.

Voditeljica Programa Zaklade s. Cecilija Milković zahvalila je svim umjetnicima donatorima i onima koji će se uključiti u akciju kupovanjem radova kako bi akcija postigla svoju svrhu. Pozvala je prisutne studente donatore i posebno ih predstavila te zaželjela napredak u studiju i razvijanju vlastitih umjetničkih talenata.

U glazbenom dijelu programa sudjelovali su sopranistice Klasja Modrušan uz pratnju pijaniste Ivana Škreblina, te Aleksandra Đurđević u pratnji pijaniste Antuna Modrušana. Program je vodila dramska umjetnica Daniela Čolić-Prižmić.  Najavu i događaj otvaranja popratilo je nekoliko HR medija.

Izložba se može razgledati u samostanu Klanjateljica Krvi Kristove, Miramarska c. 100 do 15. srpnja od 14 do 17 sati. Katalog izložbe dostupan je i na mrežnoj stranici Zaklade www.zaklada-mdm.hr.

s. Cecilija Milković