23.ožu

Susret volontera Zaklade

Zaklada MDM održala je 23. ožujka 2017. susret volontera s ciljem upoznavanja i predstavljanja godišnjeg programa u kojem volonteri imaju značajnu ulogu. Iako je veći broj volontera bio spriječen Ivanka Milković s. Cecilija, voditeljica razvoja programa pozdravila je nazočne i zaželjela im dobrodošlicu u krug prijatelja Zaklade s kojom će doprinijeti ljepšem poretku stvari u našem društvu, imati priliku darivati i primati.

Susret je započeo kratkom meditacijom o Božjoj ljubavi prema čovjeku unatoč njegove nespretnosti i grešnosti. U predstavljanju sudionice su izrazile svoju spremnost ‘pomoći nositi slatki teret Zaklade’. S. Cecilija je naglasila potrebu poznavanja darova i umijeća svakog volontera kako bi iste mogli ponuditi za različita područja djelovanja Zaklade.

U prezentaciji je naglašen smisao i vrijednost volontiranja. Volonter besplatno služi potrebnima, izabire aktivnosti za opću dobrobit. Volontiranje u sebi uključuje čovjekoljublje, filantropiju, kršćanskim rječnikom – djelotvornu ljubav. Veliki su učinci volontiranja na pojedinca: dodatno usavršavanje vještina, stjecanje pouzdanja i samopoštovanja, veća socijalna uključenost, nutarnja ispunjenost, osjećaj zadovoljstva u pridonošenju općem dobru, razvija u pojedincu smisao za zajedništvo i timski rad. Sv. Ivan Pavao II, papa govoreći o Međunarodnom danu volontera naglasio je: “Bilo da je riječ o manjim pothvatima ili velikim ostvarenjima volonterijat je pozvan biti u svakom slučaju škola života prije svega za mladež, pridonoseći njihovu odgoju za kulturu solidarnosti i prihvaćanja, otvorenu besplatnom sebedarju”.

Predstavljene su zatim planirane aktivnosti i projekti Zaklade u 2017. s mogućim zadacima volontera u njima. U toploj prijateljskoj atmosferi sudionice susreta su prišle prvoj akciji – kreativnoj radionici. Za kratko vrijeme, uz smijeh i divljenje vlastitoj kreativnosti izradile su lijepe uratke u decoupage (salvetnoj) tehnici. Slični susreti, radnog i duhovnog sadržaja bit će i češće organizirani, a nadamo se da će se mala skupina volontera Zaklade Marija De Mattias vremenom i povećati. Pozvani su i zainteresirani čitatelji ovog izvještaja.

s. Cecilija Milković