10.pro

Gozba Ljubavi u Brezovici

U subotu 10. prosinca 2016. u Caritasovu domu za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju “Bl. Alojzije Stepinac” u Brezovici slavljena je GOZBA LJUBAVI, tradicionalni susret koji organizira Zaklada “Marija De Mattias”. Moto ovogodišnjeg susreta bio je: „Ti si jedinstven i vrijedan ljubavi“.

Sudionici Gozbe doista su posvjedočili da razlike u darovima, fizičkim sposobnostima i društvenom statusu nisu zapreka istinskoj ljubavi prema bližnjemu i radosti koju jedni drugima darujemo.

Susret je započeo euharistijskim slavljem koje je predslavio vlč. Andrija Miličević, svećenik Zagrebačke nadbiskupije na službi pomoćnog duhovnika u zagrebačkoj bogosloviji.

Liturgijsko pjevanje, u kojem su sudjelovali svi, animirali su učenici Prve katoličke osnovne škole, a svirali su bogoslovi Hercegovačke franjevačke provincije iz Dubrave. Vlč. Miličević je u propovjedi pojasnio što je kršćanska ljubav. Jedino u njoj možemo susretati jedni druge i razumjeti potrebe jedni drugih. Zadivljuje nas radost i jednostavnost naše braće s poteškoćama. Možda mislimo da oni puno ne razumiju stvarnost vjere i sakramente, ali promatrajte njihova lica dok primaju posvećenu hostiju, na njima je mir i radost. To nas potiče da si postavimo pitanje kad mi dolazimo pred Gospodina s kolikim srcem i žarom to radimo: je li nam to samo obveza, dolazimo li stisnuta srca?

Nakon misnoga slavlja sve goste pozdravio je domaćin, voditelj kuće u Brezovici, g. Zoran Kljajić. Za one koji su prvi puta u Brezovici predstavio je kuću koja ima više od 100 štićenika za koje skrbi 65 djelatnika svih profila: fizijatri, fizioterapeuti i radni terapeuti, medicinske sestre, socijalni radnici, kuharice, domari… Posebno je naglasio da je većina djece školaraca, te se po tomu ne razlikuju od svojih vršnjaka, iako je riječ o specijaliziranim školama. G. Kljajić izrazio je zadovoljstvo što ponovo mogu biti domaćini Gozbe ljubavi, susreta kojem se štićenici posebno raduju.

Voditeljice popodnevnog programa, Veronika Štefanko i s. Ivana Husnjak, predstavile su sudionike programa: štićenici sa svojim voditeljima iz Centra za odgoj i obrazovanje Goljak, Caritasove kuće sv. Vinka Paulskog iz Oborova, učenici Osnovne škole Mate Lovraka iz Dubrave, učenici Prve katoličke osnovne škole u gradu Zagrebu, kandidati prvopričesnici župe sv. Marka Evanđeliste koji se pripremaju u kapelici sestara Klanjateljica Krvi Kristove na Tuškancu i domaćini iz Brezovice.

U kreativnom vođenju i dinamičnom programu uživali su svi: djeca, sudionici programa kao i zahvalni pažljivi gledatelji. Bilo je plesa, pjesme i glume. 
Djeca su sv. Nikolu dočekala burno i oduševljeno. Darova je bilo za sve, a na sva pitanja sv. Nikole znali su odgovor. Za darove se pobrinula Zaklada MDM i Prehrambena industrija KRAŠ.

S. Cecilija Milković, voditeljica razvoja programa Zaklade, zahvalila je svim sudionicima tog lijepog susreta. “Riječ ‘gozba’ asocira na susret prijatelja koji dijele trenutke radosti i zajedništva. Uz druženje i okrepu svaki se doživljava važnim i prihvaćenim. Naša Gozba ljubavi upravo je to! K tomu je obilježena kršćanskim duhom, koji u nama raste po djelotvornoj ljubavi”, rekla je s. Cecilija.

Nakon programa svi su se uputili u prostrani hol, gdje se nastavilo veselje uz slani i slatki zalogaj koji je pripremila Zaklada uz pomoć donatora iz Pan-Peka i Vinceka. Hvala im od srca. Radost uz taktove plesa i pjesme te stisak ruke bili su najljepši darovi koji su jedni drugima mogli pokloniti.

s. Cecilija Milković