29.svi

UNUTARNJI DIJALOG

Tribina na temu „Unutarnji dijalog ili kako kvalitetno porazgovarati sam sa sobom“ održana je 24.

svibnja 2022. Tema se, dakako ne odnosi na narodnu izreku o onima koji sami sa sobom razgovaraju (ili je lud ili kuću gradi). Voditeljica mjesečnih tribina s. Ankica Klepić prikazala  najčešće uzroke obilježenosti karaktera i ponašanja osobe situacijama iz djetinjstva. Rāne poruke iz djetinjstva: ‘od tebe nikad ništa, glup si i nespretan’ i sl. duboko su se utisnule u dušu djeteta te u sličnim situacijama svoje odrasle dobi reagira poput djeteta. Gotovo smo svi doživjeli neku situaciju koja nas je obilježila, stvorila nutarnje opterećenje poput  straha od odbijanja, poniženja, napuštanja, povjerenja, nepravde.

Strahovi ranjenog djeteta u odrasloj osobi kreiraju nesigurnost, krutost, manjak samopoštovanja,

potrebu kontroliranja. U situacijama kada osoba osjeća težinu i nezadovoljstvo svojim reakcijama

postaje ih svjesnija, nastaje potreba unutarnjeg dijaloga koji integrira i objašnjava sva iskustva. Jer,

naša podsvijest ne prosuđuje, podsvjesno nam daruje to što želimo sve dok ne promijenimo misli,

riječi i vjerovanja. Predložena je pažnja prema ranjenom djetetu u nama, korištenje pozitivnih riječi i

misli, govor u sadašnjem vremenu, a sam govor da ne bude sugestija nego uvjerenje. Dijalog s Bogom je  vrijeme kada u tišini svoje duše ulazimo u  najdublji odnos kroz molitvu, osluškivanje i zahvaljivanje otkrivajući korjene svoga života. Taj dijalog mijenja život, iscjeljuje najdublje rane  i budi nadu…

U vrlo dinamičnoj radionici sudionici su se predstavili svojim simbolima (naočale, narukvice, krunice, šalice za kavu, egipatska piramida i sl.) uz koje su  ispričali svoje  životne priče o radu na sebi u svrhu kvalitetnijeg mentalnog zdravlja. U fokusu zajedničkog dijeljenja bili su sustavi vrijednosti (poštovanje, ljubav prema sebi i drugima, vrednovanje svojih darova, poštenje …), koje žele prepoznati i vrednovati u sebi i drugima.