13.pro

PROSLAVLJENA 15. GODIŠNJICA OSNUTKA ZAKLADE

Svečanom akademijom u dvorani Svetog Franje pri samostanu Sveti Duh franjevaca konventualaca, Sveti Duh 31 u Zagrebu, 10. prosinca 2022. proslavljena je 15. godišnjica osnutka Zaklade „Marija De Mattias“. Nazvana imenom utemeljiteljice Klanjateljica Krvi Kristove djelovanjem nastavlja isto poslanje inspirirano duhovnošću, kojoj je u centru ljudsko dostojanstvo za koje se zauzima svojim socijalnim i humanitarnim djelovanjem.

Pozdravljajući prisutne ravnateljica Zaklade s. Cecilija Milković je izrazila zadovoljstvo: „U ovoj večeri ispunjeni smo zahvalnošću Bogu i jedni drugima za naš mali doprinos boljem svijetu po solidarnosti i okrenutosti bratu čovjeku, napose onom u potrebi. Kratko ćemo se prisjetiti aktivnosti Zaklade, vidjeti da je dobro i ohrabreni nastaviti put s istim ciljevima.“

Aktivnosti Zaklade u proteklih 15 godina u brojevima, slikama i tekstom predstavljene su u audio-video prezentaciji. Sami brojevi govore o angažiranosti Zaklade u ostvarenju postavljenih ciljeva: dodijeljeno je 214 stipendija, 25 jednokratnih pomoći studentima, 27 projektnih prijava, za 21 odobrena financijska potpora. Održano je 8 humanitarnih koncerata, 6 većih humanitarnih akcija, 122 edukativna susreta. Za ranjive skupine održana su 24 susreta ‘Gozba ljubavi’, za djecu i s djecom s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, pripremljene i tiskane 4 zbirke pjesama osoba s invaliditetom, 170 financijskih potpora i 123 materijalne pomoći obiteljima u potrebi, a u organiziranom ljetovanju bilo je obuhvaćeno 33 djece iz siromašnijih obitelji.

Smanjene aktivnosti tijekom pandemije corona virusa oživjele su u 2022. godini. Zaklada djeluje pod geslom ‘doprinositi ljepšem poretku stvari u svijetu’ te je to pokazala i gestama solidarnosti prema migrantima iz Ukrajine i Irana i tako doprinijela ublažavanju ove globalne krize u svijetu.

„Vizualni doživljaj se snažnije utisne u dušu i memoriju. Međutim, pisana riječ proširuje vidike, pojašnjava ciljeve. Zaklada ima svoju bilten koji je memorija aktivnosti kroz proteklu godinu, on proširuje sadržaj koji smo vidjeli“, rekla je voditeljica programa Vlatka Klarić najavljujući predstavljanje novog broja biltena „Bližnjemu ususret“. Profesionalno ga je predstavila Blaženka Jančić, novinarka i urednica Redakcije religijskog programa Hrvatskog radija i članica Odbora za medije Hrvatske biskupske konferencije. Dotičući pojedini sadržaj biltena naglasila je kako Zaklada u svakom ostvaruje svoje ciljeve i svrhu.

Uslijedila je dodjela odluka o stipendijama za 2022./2023. godinu. Bilo je prisutno 6 stipendista koji studiraju u Zagrebu. Zahvaljujući donatorima, Zaklada Marija De Mattias ove akademske godine dodijelila je 22 stipendije.  Odluke o dodjeli stipendija podijelila je ravnateljica s. Cecilija Milković, a u ime svih dobitnika stipendija zahvalnost je izrazila Elena Cvjetković: „Hvala Zakladi na iskazanom povjerenju i svim podupirateljima, dobrim ljudima koji nam olakšavaju studij. Stipendija nam je pomoć u našem ljudskom i profesionalnom osposobljavanju, ohrabrenje da imamo prijatelje koji nas podupiru. Svojim trudom nastojat ćemo opravdati to povjerenje.“ S. Cecilija im je zaželila dobar uspjeh u životu i studentskim naporima koji će se sigurno odraziti u dobrim rezultatima.

Slijedila je predstava ‘Mjesečev božićni san’ Teatra Mjesec u izvedbi glumca Matije Majora. Predstava s porukom i za djecu i odrasle potiče na potrebu pažnje na geste ljubavi prema osamljenim osobama, emotivna veza između djeda i unukā, posebno izražena u božićno vrijeme.

Bogatstvo i ljepotiu sadržaja večeri uveličao je oratorijski zbor crkve Sv. Marka ‘Cantores sancti Marci’ pod ravnanjem maestra Jurice Petrača. Ljepotom i snagom zvuka, izborom skladbi oduševili su prisutne.

„U svojim skromnim okvirima djelovanja Zaklada je uključila veliki broj onih koji podržavaju njezine ciljeve svojim financijskim doprinosom, savjetom, promoviranjem, volontiranjem, zanimanjem, molitvom, kao i one koji su u potrebi i mogu računati na Zakladu, koja je često slamka spasa u trenucima kriza i potreba. Ova interakcija prelijevanja dobara i dobrote je zapravo nešto što život čini smišljenijim i ljepšim, stvara se prostor za nadu u bolji svijet“, rekla je ravnateljica Zaklade s. Cecilija zahvaljujući sudionicima u programu, prisutnim i odsutnim podupirateljima i donatorima, franjevcima konventualcima, Ognjištu Šuman za priipremljen stol, domaćicama za kolače, Kseniji Abramović, direktorici Laudato TV i njezinim snimateljima koji ovjekovječiše svečanost.