29.lis

POZITIVNA MISAO – KLJUČ MENTALNOG ZDRAVLJA

U sklopu projekta Zaklade „Prevencija stresa u svrhu poboljšanja mentalnog zdravlja građana“ 25. listopada 2022. održana je tribina na temu „Pozitivna misao –ključ mentalnog zdravlja“.

Voditeljica projekta s. Ankica Klepić predavanje je temeljila na premisi – Naše misli uvelike određuju kako ćemo se osjećati i ostavljaju trag u našem tijelu i događajima oko nas.

Pojasnila je da misli označuju ideje i unutrašnje slike na koje usmjeravamo pozornost i koje u nama djeluju neovisno o našoj volji. Ipak možemo naučiti kako njima gospodariti.

Pozitivne misli kao praksa prihvaćanja, afirmacija potvrdnih misli, osjećaja, djela i reakcija su prevažne za ostvarenje naših želja i ciljeva. Optimistični stil razmišljanja je zaštitni faktor u očuvanju mentalnog zdravlja jer potiče na dobro, a ono uvijek pobjeđuje i ispunjava sigurnošću i povjerenjem.  Pozitivnost karakterizira povjerenje i uvjerenje da je život dobar. Ali povjerenje je rizik. Mnogi se boje da će im život donijeti neželjena iznenađenja i pokušavaju to spriječiti.

Zanimljivo i korisno je bilo čuti nekoliko tehnika koje mogu pomoći kako prekinuti vrtlog negativnih misli i od negativne misli napraviti pozitivnu, pri čemu je važno voljeti sebe. Sv. Augustin je rekao: „Bitka za dušu vodi se u glavi.“ Djelujemo li racionalno, svjesni svog iskustva možemo mudro činiti zdrave izbore usprkos obeshrabrujućim milima i osjećajima.

Sudionici radionice podijeljeni u tri skupine pronalazili su kako ovladati mislima u svojim konkretnim životnim situacijama te kako od negativnih napraviti pozitivne misli bez prisile. Uz asocijativne karte, u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, prenosili su svoja iskustva, zaključke i odluke usmjerene pozitivnoj misli i navikama.