5.srp

ODRŽANA HUMANITARNA VEČER GLAZBE I POEZIJE

U tjednu Svjetskog dana izbjeglica ostvarena je Humanitarna večer glazbe i poezije. U organizaciji Zaklade „Marija De Mattias“, program s prijateljima i za prijatelje iz Ukrajine i Irana održan je 28. lipnja 2022. u dvorani Tribine Grada Zagreba.

U glazbenom dijelu Hrvatski sakralni trio izveo je djela W.A. Mozarta, F. Durantea, G.F. Händela, B. Pellizzaria, G. Giordanija, Dore Pejačević i A. Vivaldija. Renomirani glazbenici, sopranistica Klasja Modrušan, mezzosopranistica Iskra Stanojević Koški, pianistica i orguljašica Eva Kirchmayer Bilić, koja je bila dostojna zamjena spriječenoj članici trija Josipi Leko te violinist Marijan Modrušan oduševili su briljantnom izvedbom djelā i posebnom komunikacijom s publikom.

Pjesme hrvatskih pjesnika Petra Gudelja, Rajmunda Kuparea, Danijela Dragojevića,  Side Košutić i Nikice Petraka jedinstvenim emotivnim načinom čitale su mlade glumice Lucija Dujmović i Lucija Alfier. Čitale su i izabranu ukrajinsku poeziju autorā Vasila Simonenka i Line Kostenko. Iste pjesme na ukrajinskom jeziku čitala je Mateja Mirković, koja je studirala ukrajinski jezik. U izboru suvremene iranske poezije bili su autori Ferejdun Moširi i Sohrab Sepehri. Jednu od njih na perzijskom jeziku pročitao je Irančanin Yazdan Fayyaz.

„Pretpostavljam da se može uživati ​​u pjesnikovim djelima, mora se voljeti i kultura kojoj pripada.“ (Ludwig Wittgenstein).  Citatom je voditeljica večeri Tanja Maleš potvrdila misao: „Da, razumjeli smo poruku iz ovih kultura jer ih volimo, jer smo solidarni s onima koji svoju kulturu nose makar udaljeni od njezina izvora“.

Posebno emotivan trenutak je bio razgovor voditeljice Tanje s prisutnim izbjeglicama iz Ukrajine i Irana, koje je Zaklada prethodno upoznala te organizirala za susret. I jedni i drugi su kratko iznijeli težinu izbjeglištva, ali veliku zahvalnost svesrdnoj pomoći državnih struktura, još više lokalnog stanovništva i mnogih pojedinaca i udruga, među kojima je i Zaklade MDM, koji su im olakšali snalaženje u novoj sredini i kulturi. Iranska obitelj se u tri godine boravka u Hrvatskoj dobro integrirala. Prisutne je oduševio mladi Yazdan, učenik srednje medicinsku škole, koji dobro govori hrvatski jezik, a po naglasku se gotovo ne prepoznaje da je stranac. Dražesna Ukrajinka, djevojčica Solomia Yermak stvorila je posebnu atmosferu. Na kratka pitanja voditeljice odgovarala je čak i hrvatski, a zatim je na svom jeziku recitirala kratke stihove dviju pjesama. Prevoditelji razgovora su bili Svetlana Udovenko i Bruno Kirinić.

Na kraju večeri, zahvaljujući svima, ravnateljica Zaklade s. Cecilija Milković rekla je: „Radosna što smo zajedno mogli ostvariti ovu prelijepu večer uz dobru glazbu i riječ. Ona je zasigurno bolje doživljena uz prijateljski susret u kojem smo osjetili toplinu ljudske blizine, solidarnosti, razumijevanja i otvorenosti nadilazeći sve naše nacionalne, vjerske i  kulturološke razlike. Ovo je doista večer koju smo zajednički kreirali. Raduje me da je i ovoga puta Zaklada „Marija De Mattias“ ujedinila tolike darove pojedinaca i skupina i pokazala da svaki mali doprinos boljem svijetu možemo učiniti jedino zajedno.“

Planirani i pripremljeni ‘multikulturalni catering’ sastojao se od pripremljenih ukrajinskih i iranskih specijaliteta. Toliko obilja, raznolikosti, predivno za oko, zamamnog ukusa! Svi su ostali ugodno iznenađeni, a kreativne domaćice Antonina Yermak s prijateljicama i Samana Reihani samo su se zadovoljno smješkale. Međusobno darivanje doista ispunja duh. Dobrovoljni prilozi prisutnih, pa i spriječenih za dolazak na Večer, bit će uručeni iranskoj i ukrajinskoj obitelj. Svi se prisutni nasitiše, ne samo specijalitetima nego još više, ljepotom zajedništva u različitosti i osjećajem prijateljstva koje ispunjava i ohrabruje za sve životne izazove.