9.lis

ODRŽANA DONATORSKA VEČERA ZA CENTAR MARJANOVAC

Zaklada „Marija De Mattias“ organizirala je u četvrtak, 5. listopada 2023. u hotelu „Antunović“ donatorsku večer. Cilj ovog događanja pod geslom „Njihovo novo stablo života” bio je promoviranje i prikupljanje sredstava za Centar za odvikavanje od ovisnosti „Marjanovac“ kojeg sestre Klanjateljice Krvi Kristove vode u Aleksandrovcu (BiH). Na večeri su se okupili podupiratelji i prijatelji Zaklade, kao i predstavnici crkvenog i javnog, političkog života, među kojima i saborski zastupnici iz reda Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček i Marko Milanović Litre.

U pozdravnom govoru s. Zdravke Leutar, regionalne poglavarice i predsjednice Uprave Zaklade, koji je pročitala s. Anita Ferketin, upraviteljica Zaklade, ističe, kako je moto Zaklade „djelovati za ljepši poredak stvari u svijetu“, a jedan od ciljeva je poticati javnost na socijalnu osjetljivost.“

S. Leutar je zahvalila svima koji su pokazali spremnost sudjelovanja u ovoj akciji. Posebno je izrazila zahvalnost s. Marijani Pintarić koja djeluje u Terapijskoj zajednici Marjanovac od početka, tj. 23 godine, te s. Amatu Anđelić koja se pridružila tri godine kasnije.

„Pozdravljam sve vas dragi prijatelji. Među vama su naši svećenici, graditelji, tehničari, majstori za dobro funkcioniranje naših prostora za djelovanje, naši suradnici na svim područjima – pastoralnim, pravnim, savjetodavnim. Pozdravljam članove Uprave, suradnike i podupiratelje Zaklade „Marija De Mattias“ bez kojih njezino djelovanje ne bi bilo moguće, čime bi mnogi u potrebi bili uskraćeni. Nemojte se umoriti, djelo je vrijedno i blagoslovljeno.“

Nakon pozdravne riječi, prisutni su imali prilike vidjeti video-osvrt na djelovanje Zaklade „Marija De Mattias“ i Centra Marjanovac.

Tijekom večeri okupljenima se obratila i s. Amata Anđelić, voditeljica Centra, koja se prisjetila svojih početaka djelovanja u „Marjanovcu“ te kratko predstavila probleme na koje nailaze u radu. U svoje ime, kao i ime svojih suradnika i štićenika zahvalila je na svakoj potpori, kako onoj materijalnoj tako i molitvenoj, te je najavila osnivanje „Prijatelja Marjanovca“.

Putem video-linka svoje svjedočanstvo je izrekao Mirza Dautbegović, nekadašnji štićenik „Marjanovca“, a danas ponosan otac dvojice sinova i poduzetnik iz Sarajeva. U vrlo emotivnom obraćanju, koje su prisutni prekidali pljeskom, on je naglasio kako mu je „Marjanovac“ dao život za koji mu je neizmjerno zahvalan.

Poticajne riječi okupljenima uputila je i Jacinta Laštro, podupirateljica Zaklade „Marija De Mattias“. Ona je naglasila, kako je žalosno da sestre moraju organizirati ovakve programe za prikupljanje novca za djelovanje, te je sve potaknula da ne samo da osobno pomažu, već da se aktivno uključe u promociju projekata Zaklade.

Zahvaljujući svima na odazivu, s. Cecilija Milković, ravnateljica Zaklade, dirnuta prijateljskim ozračjem, je rekla: „odaziv je iznad očekivanja što je pokazatelj da je ovisnost stvarni društveni problem. Naša osjetljivost i najmanja aktivnost u njegovu rješavanju zasigurno je put smanjenju. Kad se misli na pojedine osobe koje se same ne mogu izvući iz mreže u koju su upali, osjećaj odgovornosti i brige je konkretan i obvezujući. Stoga svima vama želim zahvaliti za sudjelovanje u akciji kojom smo htjeli poduprijeti značajno djelovanje Centra Marjanovac“.

Posebnu je zahvalu uputila svim darovateljima, znanim i neznanim, jer svaki poslani dar je iz srca, stoga je još vrjedniji od svakog iznosa. Tu je posebno istaknula, prilog od 3 eura koji jedna dobrotvorka, odvajajući od svojih skromnih prihoda, svaki mjesec uplaćuje na račun Zaklade.

„Hvala svima vama prisutnima na večeri što ste i svojom prisutnošću, stvaranjem zajedništva pokazali da se svijest o odgovornosti jača upravo zajedništvom. Hvala za lijepu atmosferu u kojoj smo to živjeli. Hvala mojim sestrama koje su iz svojih zajednica dali značajan doprinos fondu namijenjenu za Marjanovac. Hvala sestrama i suradnicima za udio u pripremi programa večere“, rekla je na kraju.

Program večeri uveličali su klapa Stine i Duo Dominik i Nika, te voditelj Marin Periš.

Centar „Markanovac“ je osnovan 2000. godine i jedan je od malobrojnih mješovitih terapijskih zajednica u Bosni i Hercegovini, a u njegov program bilo je uključeno više od 700 osoba iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Kompletan program je završilo oko 130 osoba. Njih 80% živi život dostojan čovjeka, zaposleni, osnovali obitelji. Kao zahvala za svaki novi život, po završetku programa u „Marjanovcu“ sadi se čempres, po čemu je i ova večer dobila geslo „Njihovo novo stablo života“.

Više o Zakladi „Marija de Mattias“, te kako se uključiti u potporu pojedinih projekata možete saznati na adresi: https://zaklada-mdm.hr/.

Tekst: Marija Belošević
Fotografije: Marije Belošević