7.pro

Solidarnost s ranjenim čovječanstvom

Tema mjeseca: PROSINAC.


MJESEC SOLIDARNOSTI S RANJENIM ČOVJEČANSTVOM

Razvojem globalizacije svijet postaje jedinstveni sustav. Ona utječe na gospodarstvo, politiku i čovječanstvo općenito.  Pandemija izazvana koronavirusom pokazala je pravo lice globalnog svijeta: njegovu međuovisnost, brzo širenje ne samo informacija i ujednačavanja stila života nego i bolesti. Pratimo brojeve napretka i opadanja vrijednosti na ekonomskom planu, brojeve oboljelih, zaraženih, umrlih, brojeve poginulih u žarištima ratova i pitamo se: šta nam se to događa, gdje su uzroci nastalih stanja, kolika je naša odgovornost?!

Kalendar mjeseca solidarnosti s ranjenim čovječanstvom donosi područja ranjenosti i statistiku ranjenih. Ovakav pogled na rane svijeta vodi nas solidarnosti u kojoj primjećujemo konkretnu skupinu zapostavljene populacije ukazujući na potrebu pravednije raspodjele svih resursa svijeta, materijalnih i duhovnih.

Nevladina organizacija redovničkih zajednica pri UN „Vivat international“ podsjeća na osobnu odgovornost i zauzetost u smanjenju svih razlika u vlastitoj sredini. Solidarnost može biti u razumnoj upotrebi onoga što mi imamo, u primjećivanju potreba drugih i mogućem odgovoru na njih, u situacijama biti glas onih koji su bez glasa. Zahvalnost za ono što imamo i koristimo čini nas osjetljivijima za potrebe konkretnog čovjeka. Smisao i radost Došašća i Božića nije u velikim poklonima, u folklornoj proslavi bez duha i srca, nego u susretu s toplinom i iskrenim zanimanjem.

Blago onome koji misli na uboga i slaba:
u dan nevolje Gospodin će ga spasiti!
Gospodin će ga štititi i živa sačuvati,
sreću mu dati na zemlji i neće ga predati na volju dušmanima.
Gospodin će ga ukrijepiti na postelji boli,
bolest mu okrenuti u snagu.

                                        Psalam 41, 2-4