23.tra

Međuovisnost zdravlja planeta Zemlje i čovjeka

Tema mjeseca: TRAVANJ.


MEĐUOVISNOST ZDRAVLJA PLANETA ZEMLJE I ČOVJEKA

Na dan planeta Zemlje u 2020. godini nešto drugačije razumijemo i razmišljamo o uskoj povezanosti prirode i čovjeka. Pojava pandemije uzrokovane virusom Covid-19  uznemirila je svijet, u pitanje stavila mnoge vrijednosti na kojima je počivala suvremena civilizacija, poljuljala dostignutu ekonomsku stabilnost, prekinula društvene interakcije i još puno toga. Između ostalih, pojavljuje se pitanje koliko je devastirani okoliš uzrokovao pandemiju, a kako je pandemija utjecala na okoliš.

Znanstvenici upozoravaju da zagađeni zrak može uzrokovati ili pogoršati respiratorne bolesti poput astme ili kroničnih plućnih bolesti. Te bolesti organizam čini podložnijim najgorem djelovanju plućnih infekcija. Poznato je da zaraza korona virusom upravo najsnažnije napada respiratorni sustav.

Još uvijek se istražuje pojava koronavirusa. Svako tumačenje ili dokaz o uzroku potvrdit će kolika je odgovornost čovjeka za vlastito zdravlje i zdravlje prirode. Neke pozitivne pojave koronavurusa su to potvrdile i upozorile čovječanstvo da je priroda čovjeku najveći prijatelj i suradnik. Međutim,  loši odnosi čovjeka, kojim ugrožava njezin integritet pretvara je u njegova najvećeg osvetnika.

Usporedo s rješavanjem zdravstvene krize potrebno je misliti na mehanizme za ublažavanje i klimatske krize. Svaka kriza je nova mogućnost ukoliko na greškama naučimo i promijenimo životne navike. Evo nekih pokazatelja o potrebi promjene navika i oblika potrošnje koje iščitavamo  iz mjera obrane od širenja i same pojave pandemije:

  • u mnogim gradovima svijeta vidno je smanjena zagađenost zraka;
  • potreba većeg vrednovanja vlastitih resursa zemlje i njihovog primarnog korištenja, kao i većeg povezivanja gradova i sela;
  • u okolnostima jednake opasnosti u traženju izlaza za samoodrživost, primjetno su u drugom planu ideološke, političke, nacionalne datosti pa i prepirke;
  • u svim zahvaćenim zemljama ističu se solidarni odnosi.

Pozitivna i negativna iskustva pandemije doista možemo upotrijebiti za nastanak novog razdoblja u kojem ćemo kao civilizacija pametnije tretirati prirodu, stvarati humanije odnose temeljene na

moralnim i etičkim vrijednostima. Papa Franjo ističe da „svaka povreda solidarnosti i građanskog prijateljstva štetno utječe na okoliš“ te ohrabruje: „Ne smijemo misliti da ti napori neće promijeniti svijet. Oni su na korist društvu i uvijek donose plodove“ (Enciklika „Laudato si’: 142 i 212.).

C.M.