21.ruj

Kao što pokazuje cjelovita ekologija, ljudska su bića duboko povezana jedna…

Tema mjeseca: RUJAN/LISTOPAD.


Katolički svjetski pokret za klimu godišnje obilježava manifestaciju pod motom  „Vrijeme stvorenoga“. Cilj joj je kroz molitvu i razne akcije posvijestiti potrebu zaštite i očuvanja okoliša. Traje od 1. rujna do 4. listopada (spomen Franje Asiškog u Katoličkoj crkvi i nekim drugim zapadnim tradicijama). Akcija je ujedno i ekumenska.

Brigu za jačanje ekološke svijesti papa Franjo je posvetio svoju encikliku „Laudato Si“. Njezino prvo poglavlje naslovljuje „Što se događa našemu zajedničkom domu“. U njemu ocrtava današnju žalosnu stvarnost ekološke krize, dobrim dijelom uzrokovane čovjekovom nebrigom za stvoreno. Istovremeno optimistično iznosi da „Nakon razdoblja iracionalne vjere u napredak i ljudske sposobnosti, dio društva ulazi u razdoblje veće svjesnosti. Opaža se sve veća osjetljivost za okoliš i zaštitu prirode, i raste iskrena briga, pa i zabrinutost za ono što se događa našem planetu.“ (br. 19)

Stoga potiče: „Svi možemo dati svoj obol brizi za stvoreni svijet kao Božja stvorenja vlastitim inicijativama i sposobnostima“ (Laudato si, br. 14). Odgovornost uključuje sva područja ljudskog djelovanja, sve strukture uređenja društva ali i pastoralno djelovanje. „Unutarnji mir usko je povezan s brigom za okoliš i opće dobro, jer ako se živi na autentičan način, on se odražava u uravnoteženom načinu života, združenim sa sposobnošću čuđenja koje nas vodi do dubljeg razumijevanja života“ (Laudato si, br. 225).

Kao što pokazuje cjelovita ekologija, ljudska su bića duboko povezana jedna s drugima i sa svim stvorovima. Kad loše postupamo s prirodom, zlostavljamo i ljudska bića. Istodobno, svako stvorenje ima svoju istinsku, stvarnu  vrijednost koju se mora poštivati. Poslušajmo “i vapaj Zemlje i vapaj siromašnih” (Laudato si’, 49) i učinimo sve što je u našoj moći kako bismo stvarali ekološku kulturu i učinili našu zajedničku kuću ugodnom za svako stvorenje.

Ovdje ima mjesto i ispit savjesti o našem ekološkom ponašanju prema prirodi i njezinim resursima, zbrinjavanje otpada, socijalna svijest i odnosi napose prema siromasima U brizi i odgovornosti potrebno je smanjivati našu „slabost protivljenja“ na pojave ekološke nebrige u svojoj okolini.

Papina enciklika „Laudato Si“ je svima poticajna i ohrabrujuća riječ. Pročitajte je! Pogledajte i video na web stranici Zaklade MDM „Laudato Si“.

 

S papom Franjom molimo za našu zemlju.

Svemogući Bože, koji si prisutan u čitavom svemiru
i svakom pa i najmanjem svojem stvorenju,
ti koji okružuješ svojom nježnošću sve što postoji,
ulij u nas snagu svoje ljubavi, kako bismo preuzeli brigu
za život i za ljepotu.

Ispunii nas mirom, da bismo živjeli kao braća i sestre
i da nikome ne nanosimo štetu.
O Bože siromašnih, pomozi nam spasiti napuštene
i zaboravljene ove zemlje, koji su toliko vrijedni u tvojim očima.

Ozdravi naš život, kako bismo štitili svijet, a ne ga pljačkali,
kako bismo sijali ljepotu a ne zagađenje i uništenje.
Dotakni srca onih koji traže samo korist na štetu siromašnih i zemlje.
Pouči nas otkrivati vrijednost svih stvari, promatrati ih s čuđenjem,
prepoznati da smo duboko povezani sa svim stvorenjima
na našem putu prema tvom neizmjernom svjetlu.

Hvala ti što si s nama kroz sve dane.
Podrži nas, molimo te, u našoj borbi
za pravdu, ljubav i mir. Amen!