29.lis

HUMANITARNI RUČAK ZA ZAKLADU MARIJA DE MATTIAS

Hrvatski dom u Welsu (Austrija) okuplja Hrvate iz svih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Duša svih događanja u njemu je grupa volontera entuzijasta, pretežno žena -„Prijatlji malenih“. Nemaju velikih financijskih sredstava ali imaju veliko srce i osjećaj za braću u potrebi. Žive za Dom, organizacijske ideje za pomoć razrađuju gotovo svakodnevno i ostvaruju vrlo često. Posjet njihovim obiteljima vas fascinira snažnim osjećajem zajedništva u vjeri, domoljubljem, njegovanjem hrvatskog jezika u obitelji, aktivnošću u životu Hrvatske katoličke misije u Gornjoj Austriji kojoj pripada Wels. Zadnjih godina broj doseljenih obitelji se znatno povećao. Prostor crkve u kojoj slave nedjeljnu euharistiju ispune do zadnjega mjesta.

Zaklada „Marija De Mattias“ je imala čast ostvariti suradnju s Prijateljima malenih tijekom dvije godine trajanja Covida 19. U obje godine financirali su nikolinske pakete za djecu sudionike Gozbe ljubavi.

Posebno iznenađenje za nas bio je poziv na humanitarni ručak koji organiziraju za programe Zaklade MDM. Po prethodnoj komunikaciji osvjedočile smo se s koliko ljubavi i pažnje predviđaju svaki detalj događaja. U subotu, 14. listopada 2023. na put su krenule s. Cecilija Milković, ravnateljica Zaklade i članica Uprave s. Marija Bilanović. Isti dan smo susrele nekoliko obitelji u kojima smo se osjećale kao doma, jer svi u srcu nose domovinu, svoj hrvatski identitet, svojom otvorenošću, radinošću, altruizmom obilježavaju i novu sredinu u kojoj žive.

Taj nedjeljni ručak pripremaju domaćice i domaćini. Gotovo svaka obitelj sudjeluje, i najmanji udio je značajan. U meniju su sarma, fišpaprikaš, vrste pitā, pečenje i još puno domaćih jela slatkih i slanih. Pripremljeni su stolovi za oko 230 osoba koje će sve to konzumirati i darovati svoj prilog za Zakladu. Susreti i cjelokupna atmosfera je topla i srdačna, čujete naglaske hrvatskog jezika sa svih strana. Mogle smo se uključiti u sve pričane uspomene iz krajeva od kud potječu, jer smo i same djelovale u većini njih, slijedom naših redovničkih poslanja. Bend mladih Hrvata „Gratia plena“ svira i pjeva duhovne skladbe, a i one domaće estrade.

S. Cecilija je predstavila zajednicu Klanjateljica Krvi Kristove kojoj sestre pripadaju i djelovanje Zaklade čiji su programi i projekti usmjereni prema potrebitima. U video prezentaciji prisutni su mogle vidjeti aktivnosti Zaklade tijekom 15 godina njezina djelovanja.

Prikupljena sredstva sestrama je u ime Prijatelja malenih predala Jela Matanov. Uz njezinu zahvalu i obznanjivanje veće prikupljene svote, darivateljima je zahvalnost izrazila i s. Cecilija: „Proživjeli smo predivne trenutke među vama, osjetile snažnu duhovnu povezanost koja premošćuje svaku udaljenost. Hvala vam za veliko srce i dar kojim ste se uključili u život i programe Zaklade koja će to proslijediti potrebnima u Domovini“. Uručila je također i plaketu zahvale Zaklade.

Susreti poput ovoga ostaju u trajnom sjećanju, povezanost i prijateljstvo ostaju, tim više što se dobrota ovog altruističkog tipa prelijeva i prosljeđuje dotičući još mnoge. Hvala Prijateljima malenih i svim njihovim podupirateljima. Hvala za doprinos odsutnima i prisutnima na humanitarnom ručku. Svojom dobrotom i darom dotakli ste nas i sve one, kojima Zaklada unosi malo više nade i vedrine u njihovu maglovitu stranu života.