FILANTROPIJA U VRIJEME PANDEMIJE

 

Ovim pismom bih htjela doći do svakog od vas, pružiti ruku s pogledom nade i ohrabrenja i iskrenim pitanjem: “prijatelju, kako si, kako se nosiš sa strahovima i neizvjesnostima ovog trenutka?“ Lijepo nas je potaknuo papa Franjo za vrijeme molitve za prestanak pandemije koronavirusa raširenog po cijelom svijetu: “Shvatili smo da smo na istom čamcu, svi pozvani da veslamo zajedno. Svi smo na tom brodu, i ne možemo nastaviti svatko za sebe, već samo zajedno.”

Taj nevidljivi razorni virus ugrozio je život i sve njegove tekovine na cijelom svijetu. Ipak, sve više  on nas osvješćuje o krhkosti čovjeka, o vrijednostima duha koje smo zanemarili, o otuđenosti u koju nas je vodio  osjećaj nadmoći,  samodostatnosti, luda utrka za prestižem, profitom…

„Nemam vremena“, česta je krilatica koja je bila zgodna isprika da ne napravimo korak i gestu prema prijatelju ili potrebnomu.  Gle, koliko smo vremena dobili! Ne možemo ga iskoristiti kako bismo to htjeli ali ga imamo!  Domišljatost i ljubav će nam pokazati put do prijatelja, do potrebitih, do onih koje smo možda zanemarili, možda i vlastitu obitelj. Pozvani smo s pozitivne strane i s nadom gledati ovu situaciju. Vjerujem da ste imali iskustva lijepih gesta humanosti, empatije, solidarnosti napose nakon potresa u Zagrebu i okolici.

Počela je izrazitija psihoza radi gubitaka i loših procjena na planu svjetske ekonomije. U globaliziranom svijetu nema izuzetaka, svi ćemo biti dionici krize. I nju nam valja zajedno nositi. Lakše ćemo je nadići ostane li nam na prvom mjestu čovjek, njegovo zdravlje i dostojanstvo.

Kriza će zasigurno zahvatiti i neprofitne organizacije, udruge i zaklade  čiji fondovi ovise isključivo o donacijama fizičkih osoba, a u koje spada i Zaklada „Marija De Mattias“. Ciljevi Zaklade ostaju još aktualniji nakon krize i ne treba ih dovoditi u pitanje samo radi smanjenja fonda. U izvanrednim prilikama oni se ostvaruju, samo na drugi način.

Dobrotvorje, filantropija ili bratska ljubav i podrška potrebnima jest moralna, napose kršćanska obaveza, zadatak svakog demokratskog društva. On nije samo u materijalnom davanju, nego u usmjerenosti na druge i brige za njihovo dobro uključivanjem svih duhovnih i materijalnih mogućnosti. Ovo načelo izazvat će u nama veliku kreativnost, kako u osobnom angažmanu tako i u zajedničkim akcijama.

(S. Cecilija Milković – Iz pisma prijateljima i podupirateljima Zaklade MDM, 30.03.2020.)