7.ožu

DAN ZAKLADE „MARIJA DE MATTIAS“

Program ‘Dana Zaklade’ ostvaren je 1. ožujka 2022. u 18 sati u kinodvorani Ministarstva poljoprivrede, Vukovarska 78. Već u 16 sati počela je priprema dvorane za dugo očekivani događaj.  Nešto brojniji volonteri pripremili su potrebne oznake  i aktivnosti sukladno važećim odlukama i preporukama nacionalnog i lokalnih stožera Civilne zaštite koja je za događaj izdala Certifikat odobrenja. Zbog eskalacije pandemije Covida 19 svečana akademija nije se održala u prosincu 2021. te je termin za korištenje dvorane pomaknut na dan 1. ožujka o.g.

U programu je u audio-video prezentaciji prikazan izvještaj o djelovanju Zaklade „Marija De Mattias“ kroz protekle dvije krizne godine. S malim fondom ali velikim srcem uspjela je u 2020. financijski pomoći 27 obitelji a u 2021. godini 26 obitelji te posjetiti njih oko 40 donirajući im obiteljske pakete. Godišnje je stipendirano 20 studenata slabijeg imovinskog statusa iz BiH i Hrvatske.

Voditeljica projekta Zaklade ‘Prevencija stresa’ s. Ankica Klepić, teolog i psihoterapeut u brošuri memorira obrađene teme na tribinama i radionicama. Treća u nizu, s razrađenim temama održanih tribina i radionica u 2021. je s naslovom „Ne budite tjeskobni“. Sadržaj je kratko predstavila Ana Štimac, dipl. socijalna radnica i logoterapeut i vanjski supervizor projekta.

„Ova mala brošura vrlo velika –  jer je vrijedan duhovno psihološki priručnik, dobrodošao u pravo vrijeme. Uz to ugodan je za gledanje i koristan za čitanje. Pruža osjećaj sigurnosti i smirenosti uz objašnjenje, poučavanje, duhovnu i psihološku pomoć. Nudi konkretne aktivnosti za samopomoć i  kao najvažniji okvir nudi vjeru u Milosrdnog Boga koju ne možemo odbiti – jer drugo nemamo,“ završila je Ana Štimac.

Dio programa je bila Humanitarna tombola od koje je prilog namijenjen za brojnu obitelj iz Komareva. Ulaznim prilogom posjetitelji su se uključivali u ovu akciju i preuzimali nagrade brojeva tombole, a u samom programu voditelji su otkrivali sadržaj 5 prestižnih nagrada. Za nagrade se pobrinulo 15 donatora.

U glazbenom dijelu programa nastupio je zbor župe Sv. Barabre u Gornjem Vrapču „Panis angelicus“ pod ravnanjem maestra Tomislava Čekolja. Marin Periš i Matej Sunara iz poznate humoristične emisije ‘Božanstvena komedija’ na svoj su originalan način, uz šale i skečeve povezali sve dijelove programa i dotakli mnoge teme i područja iz djelovanja Zaklade.

„Kako je lijepo zajedništvo ove vrste s jedinim ciljem da jedni druge s poštivanjem i zahvalnošću primijetimo i čujemo. Večeras smo  se međusobno darivali na konkretan način. Zaklada s donatorima, vi i obitelj u potrebi – je čudesan plemeniti trokut– daješ i ništa ne gubiš, štoviše –obogaćen si,“ rekla je u završnici programa s. Cecilija Milković, ravnateljica Zaklade.

Pozvala je prisutne da budu promotori djelovanja Zaklade koja „primljene donacije i darove velikodušnosti samo usmjeri gdje je potrebno.“

Zahvalila je svim sudionicima programa, volonterima, podupirateljima i prijateljima Zaklade, donatorima, tehničkoj podršci koju su osigurali Dražen Tomljenović, Vladimir Čavec i sponzor Zdravko Marković, fotografkinji Mariji Belošević, Laudato televiziji za vjerno praćenje svih aktivnosti Zaklade pa tako i večerašnjeg programa. Zahvalila je Ministarstvu poljoprivrede, napose Odjelu za poslovne prostore, tehničke i pomoćne poslove za ustupljenu kinodvoranu i korektnu komunikaciju.