29.pro

BOŽIĆNA HUMANITARNA AKCIJA „NA PUTU DOBROTE 3“

Trećom humanitarnom akcijom Osnovne škole Davorin Trstenjak u Krčkoj i Savskoj, u suradnji sa Zakladom „Marija De Mattias“ doista se utire put dobrote. On je poput lanca zajedničke akcije u izgradnji zajedništva i humanosti. U njemu sudjeluju roditelji, djeca, nastavnici, domar, sestre i volonteri sve do obitelji u potrebi.

Akcija je trala od 5. do 12. prosinca 2022.  Odaziv je bio iznad očekivanja, obzirom na sve krize koje obitelji proživljavaju. Domar gospodin Damir Prosenečki i vjeroučiteljica s. Marija Bilanović u dva su navrata školskim autom prevezli mnoštvo vrećica s prehrambenim i higijenskim artiklima u dvoranu samostana u Miramarskoj 100 gdje su sortirani i pakirani. Među 37 destinatora su uglavnom bile obitelji s djecoma, a bilo je nekoliko starijih i bolesnih, beskućnik i tri migrantske obitelji iz Ukrajine. Sve njih Zaklada MDM povremeno pomaže te su joj poznate adrese, a prilika da ih se posjeti je prava mogućnost za upoznavanje njih osobno i  njihovih stvarnih potreba. Iznenađenje i radost koje su darovani izrazili napose djeca, bio je neopisiv doživljaj.

Kako bi djeca darovatelji bili doista motivirani i rasli u istinskoj solidarnosti, u posjet nekoliko obitelji bile su uključene dvije učenice Marija Tokić i Lucija Saračević. Sa sestrama su posjetile obitelji i uručile im darove. Njihov osobni doživljaj o ovom nesvakidašnjem pohodu, napisan u trećem licu, pročitajte niže.

Akcijom je Osnovna škola Davorin Trstenjak, na čelu s ravnateljem g. Darkom Cindrićem, pokazala svoju socijalnu osjetljivost, koju ovim praktičnim činom prenose na nove generacije. U ime Zaklade MDM Zahvaljujemo svim roditeljima, učenicima, učiteljici Martini Klarić i vjeroučiteljici s. Mariji Bilanović, svim učiteljicama, nastavnicima i razrednicima kao i tehničkom osoblju škole.

Zaklada zahvaljuje Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom za odobrene obiteljske pakete iz Ustanove „Dobri dom“ koji su uključeni u ovu akciju i dodatno obogatili i proširili broj obitelji i sadržaj poklona.

Po ovoj humanoj gesti neka je svima još sretniji Božić i radosna Nova godina!

Ivanka Milković s. Cecilija

 

IZVJEŠĆE O POSJETU SIROMAŠNOM OBITELJIMA

Dana 18. 12. 2022., u nedjelju, učenice Lucija Saračević (6.b) i Marija Tokić (6.c) išle su u pratnji vjeroučiteljice s. Marije i  ravnateljice Zaklade MDM Cecilije darovati pakete s hranom potrebitim obiteljima.

Učenici OŠ Davorina Trstenjaka skupljali su hranu i higijenske potrepštine za najpotrebitije obitelji našeg grada. Krenule su nakon svete mise koja je počela u 9:30 sati.

Prva postaja je bila kod obitelji s dvije djevojčice, koja je živjela u jako malom stanu. Jedna djevojčica je predškolka, a druga prvašica. Jako su simpatične i slatke. Budući da žive u zgradi na drugom katu Marija i Lucija morale su se suočiti s nošenjem ogromne vrećice punom hrane i ostalih potrepština, no ipak su uspjele.

Njihova slijedeća postaja bila je kod peteročlane obitelji (roditelji i troje djece: dvije djevojčice i jedan dečkić), koja je živjela u maloj, skučenoj kući. Oni su također bili iznimno ljubazni i pristojni, te naravno zahvalni.

Marija i Lucija osjećale su iznimnu sreću prilikom darivanja i odnošenja potrepština za svakodnevni život. Osjećale su suosjećanje s obiteljima. U njihovim očima vidjela se velika radost koja se neće zaboraviti. Zato je i naša škola napravila veliku stvar – darivanje potrebitima. Tim darivanjem ,,izmamili“ su osmijeh i radost drugim obiteljima. Uljepšali su im Božić.

Lucija i Marija