20.srp

LJETOVANJE DJECE NA OTOKU OLIBU

Četvrto ljetovanje djece na otoku Olibu u organizaciji Zaklade „Marije De Mattias“ i obitelji Šimunić ostvarilo se i ove godine od 23. lipnja do 3. srpnja 2024. Djeca su iz obitelji slabijeg socijalnog statusa, te nekima zaslužena nagrada za aktivnu suradnju. U Zadar, na katamaran pristiglo je 18-ero djece: iz Banja Luke, Bihaća, Glamoča (Bosna I Hercegovina) te iz Ivanca  kod Varaždina  i Vukovara. Jedna skupina djece bila je smještena u duhovno-pastoralnom centru „Sanguis Christi“ sestara Klanjateljica Krvi Kristove, a druga u kući g. Euzebija Šimunića u čijem su restoranu imali sva tri obroka. Za program i organizaciju vremena brinula je s. Simplicija Šimić uz pomoć triju postulantica Lucije, Eve i Marije.

Većini djece bilo je ovo prvo iskustvo ljetovanja, posebnog oblika druženja i dijeljenja zajedništva. Pomaci u socijalizaciji bili su primjetni iz sata u sat.  U program su uključene igre, radionice, zajednički objedi, šetnje, pjesme, molitva i kupanje. Sve su to bili trenuci koji su ih povezivali, stvarali atmosferu zajedništva, prijateljstva i radosti. Veselili su se postignutim novim vještinama, spoznajama i ljepoti različitosti u kojoj se svatko mogao pronaći. Iskusili su kako su bez mobitela mogli biti kreativniji i slobodniji, doživjeti ljepotu dana s puno novih iskustava, koja su rado zapisivali na papir.

Dojmovi koje su napisali pri kraju boravka, svjedoče o njihovu oduševljenju svime proživljenim. Oproštajem s opjevanim doživljajima ljetovanja izrazili su iskrenu zahvalnost domaćinima, animatoricama, obitelji Šimunić, mnogim donatorima – od uprave katamarana Miatrade d.o.o do zadruge i trgovina na Olibu te pojedinaca, Vjerujemo da je ova mogućnost i iskustvo doprinos njihovu ljudskom rastu i usvajanju pozitivnih vrijednosti i odnosa.