22.srp

ZAVRŠENA EDUKACIJA ZA VODITELJE BIBLIODRAME 2023. – 2024.

U rujnu 2023. godine započela je jednogodišnja izobrazba iz bibliodrame u trajanju od 500 školskih sati koju je vodila prof. dr. sc. Zdravka Leutar, sestra iz reda Klanjateljica Krvi Kristove i redovita profesorica u trajnom zvanju na  Pravnom fakultetu. Izobrazba je bila strukturirana kroz 8 modula. U ovom projektu Zaklade MDM sudjelovalo je 12 polaznika različitih profesija: teolozi, vjeroučitelji, socijalni radnici, sveučilišni profesori, psiholozi, psihijatrica i učiteljice. Među polazinicima bile su i tri sestre Klanjateljice Krvi Kristove.

Naime, u okviru Zaklade Marija de Mattias koju vode sestre Klanjateljice Krvi Kristove od 2011. do 2013. održana je prva edukacija iz bibliodrame, pa je sestra Zdravka Leutar, dugogodišnja voditeljica bibliodrame sa studentima i na župama, odlučila uz superviziju ponuditi tu edukaciju široj zainteresiranoj javnosti i tako približiti metodu zainteresiranima za voditelje bibliodrame.

Bibliodrama je metoda rada na biblijskome tekstu koja je proizašla iz Morenove psihodrame, te koja ima svoju jasnu strukturu. U bibliodrami uvijek se polazi od biblijskoga teksta koji se potom približava čovjeku, odnosno njegovu životu jer upravo tekst pomaže u tumačenju osobne životne situacije. Uz rad na tekstu, bibliodrama uključuje tzv. životnu stranu kojoj se posebna pozornost posvećuje u odigravanju uloga iz teksta. U osam susreta polaznici bibliodrame usvojili su osnovna znanja o strukturi bibliodrame, povezanosti bibliodrame s drugim znanstvenim disciplinama, isprobali su različite metode i tehnike u pripremanju radionice bibliodrame te su se i sami okušali u pripremi malih segmenata u radionici bibliodrame.

Od 23. lipnja do 11. srpnja trajao je inteziv za sve polaznike bibliodramske edukacije tijekom kojega su polaznici grupirani u skupine po troje prikazali i vodili jednu svoju bibliodramu čije su teme bile Napuštenost, Razlučivanje, Na kojem si putu?, Zar ne mariš što ginemo te Bog u mom životu. Pred povjerenstvom koje su činili Helmut Kreller i Gertraud Zwingel, bibliodramatičari iz Njemačkoga saveza bibliodrame i edukatori, svi su polaznici prezentirali i svoj završni rad te je tako hrvatska zajednica obogaćena s dvanaest novih voditelja bibliodrame i jednom trenericom bibliodramske edukacije. Svečana završna podjela diploma i zajedničko druženje upriličeno je u dvorištu samostana sestara Klanjateljica Krvi Kristove u Zagrebu.

Katarina Aladrović Slovaček